Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROCEDURA POVRAĆAJA PDV-A NA ROBU KUPLJENU U INOSTRANSTVU


Ako spadate u onu grupu ljudi koji se pri svakom odlasku u inostranstvo vraćaju s punim koferima garderobe, tehnike ili hrane znatnu uštedu možete ostvariti vraćanjem poreza na granici.

Naime, u zemlji u kojoj niste državljanin niste dužni ni da platite porez. U zavisnosti od države postoje i određene razlike kod mesta gde se novac vraća, kao i pravljenje potrebne dokumentacije. U nekim zemljama porez se vraća na posebnim šalterima na granici, a u nekim novac dobijate u prodavnici gde ste robu i kupili, i to sledeći put kada se vratite u nju. Sama procedura vraćanja nije komplikovana:

Uz sebe uvek nosite pasoš i za svaku kupljenu robu obavezno uzmite i račun.

Na kasi, dok plaćate, recite prodavcu da želite tax free i pokažite pasoš.

U zavisnosti od zemlje, najmanji iznos na jednom računu mora biti 50 EUR. Toliko je u Nemačkoj. U Italiji 155 EUR, dok je u Švajcarskoj, na primer, 300 franaka.

Svu potrebnu papirologiju najčešće ispunjava sam prodavac. Na vama je da obavezno proverite da li je na tim papirima udaren i pečat. Bez njega ne možete ni dobiti deo novca nazad.

Osim fiskalnog računa za kupljenu robu, od prodavca dobijate i Global Refund Cheque, na kome će biti ispisani vaše ime i prezime, adresa, grad i država stanovanja, kao i broj pasoša.

Nemojte se zbuniti, u nekim prodavnicama toga nema, već se dobija samo račun uz poseban isečak na kome prodavci stavljaju pečat, a vi popunjavate podatke.

Kada dođete na aerodrom ili granični prelaz pitajte carinike gde možete overiti račune za Tax free. To su najčešće posebni šalteri. Na aerodromu na njima često zna da bude gužva, pa računajte da će vam trebati i dodatno vreme.

Obavezno ponesite i stvari koje ste kupili i za koje vraćate porez. Nekad se dešava da carinik traži da ih vidi. I nemojte da skidate cenu, niti vadite iz originalnog pakovanja.

Kada carinik udari pečat, sve je spremno da vratite porez koji vam je kroz kupovinu robe i naplaćen. To možete da uradite direktno na aerodromu ili graničnom prelazu. Na aerodromu to radite kad prođete poslednju pasošku kontrolu, pred ulazak u avion. Tražite šalter na kome piše TAX FREE ili Global Blue. Na graničnom prelazu taj šalter je često i onaj gde ste overavali papire.

Politika kompanije Global Blue se povremeno menja, pa su tako u jednom periodu uzimali dodatni procenat ako ste želeli da vam se keš isplati odmah, na licu mesta. Ili ste mogli da napišete broj kartice na koju da vam uplate novac, i to je išlo bez provizije.

Ukoliko to ne uradite tada, novac možete podići i u Srbiji, isključivo u poslovnicama Raiffeisen banke Srbija. I tu računajte na dodatnu proviziju i nešto lošiji kurs u odnosu na menjačnicu po kome vam isplaćuju dinare.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 05.06.2019.
Naslov: Redakcija