Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Mimo registra petina stambenih zajednica, moguće uvođenje prinudnog upravnika


Pre pola godine istekao je rok u kojem su po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) sve zgrade morale da budu registrovane i da dobiju upravnika – komšiju ili profesionalca. Ipak, to nisu svi učinili, ali zbog toga niko nije ni kažnjen. Nadležni kažu da bi oni koji ne poštuju Zakon mogli da dobiju prinudnog upravnika.

U Srbiji je mimo registra i dalje petina stambenih zajednica, kažu nadležni. Zgrada bez kućnih saveta ima u svim krajevima, pa i u niškoj Medijani gde su komunalni inspektori svakodnevno na terenu.

 Saša Markišić iz te opštine navodi da je doneto 36 rešenja, a da su podneta 34 zahteva za postavljanje prinudnog upravnika.

Bojan Pešić iz Gradske uprave Pirota ističe da je do sada registrovano 155 stambenih zajednica na teritoriji tog grada. "Doneli smo 18 rešenja o postavljanju prinudnih profesionalnih upravnika", naveo je Pešić.

U više od 70 odsto registrovanih zgrada stanari su upravnika izabrali među sobom, a ostatak se odlučio da angažuje profesionalca.

"Sve zgrade koje su podnele prijave su registrovane, one koje nisu podnele prijavu su dobile inspekcijski zapisnik, a nakon toga i rešenje u kojem se pozivaju da u roku od par dana imenuju upravnika ili profesionalnog upravnika. One koje to nisu učinile nakon svega toga, dobiće prinudnu upravu", navodi Jovanka Atanacković iz Ministarstva građevinarstva.

Predviđeno je da profesionalni upravnik za svoj rad bude plaćen. Platu može, ali ne mora da dobije i upravnik iz redova komšija.

"Ja kao upravnik ne naplaćujem svoje usluge, jer ni prethodni stanari koji su obavljali tu dužnost to nisu činili, zašto bih ja?", kaže Olivera Milić, upravnica iz reda stanara.

Jedna anketirana stanarka navodi da plaćaju upravnika zgrade.

"Imamo upravnika iz naše zgrade, tako da je sve isto – plaćamo 150 dinara", kaže stanarka.

Srđan Tošić, profesionalni upravnik, navodi da je posao naporan i da se susreću sa dosta problema.

"Posao je dosta naporan, dosta odgovoran, ima puno problema jer smo mi, da kažemo, oni koji smo bačeni u vatru da implementiramo novi Zakon, što mnogim stanarima nije bilo jasno o čemu se radi, naročito posle prvog računa u vezi sa tekućim investicionim održavanjem", navodi Tošić.

U zgradama gde ne mogu da se dogovore oko upravnika, preti prinudna uprava.

"Potpuno normalno funkcionišu i te zgrade u kojima je uvedena prinuda uprava, jer profesionalni upravnik ima zadatak da registruje i time se izbegava kažnjavanje zgrade. Čim je zgrada registrovana, prestaje osnov za izricanje sankcija, a s druge strane, pruža se i pomoć stanarima da organizuju sve poslove za kvalitetniji život", navodi Atanackovićeva.

U Zakonu je precizirano da svi koji ne registruju zgradu nakon isteka roka propisanog rešenjem inspektora, odnosno ne registruje upravnika, mogu da plate novčanu kaznu i do dva miliona dinara.

Izvor: Vebsajt RTS, Vera Raičević, 09.06.2018.
Naslov: Redakcija