Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORESKA UPRAVA: Za pet meseci podnete 654 krivične prijave


Poreska policija je u prvih pet meseci 2018. godine podnela nadležnim tužilaštvima 654 krivične prijave protiv 794 lica za učinjenih 746 krivičnih dela, pri čemu je izbegnut porez u iznosu od pet milijardi dinara, dok je 29 lica lišeno slobode.

Sektor poreske policije je identifikovao 72 "fantom" i "peračka" preduzeća, koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije, što je za 28 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Efikasnost u suzbijanju sive ekonomije Poreska policija je, kako se navodi u saopštenju, pokazala i prilikom sprovođenja akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina kao i ostalih akciznih proizvoda.

U posmatranom periodu Poreska policija je u koordinaciji sa drugim državnim organima oduzela: 4,7 tona duvana u listu, 4,5 tona rezanog duvana, 9,7 tona nafte i naftnih derivata, 277.628 paklica cigareta, 1.567,40 litara alkoholnog pića.

Podneto je i 207 krivičnih prijava za učinjena krivična dela: nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedozvoljena trgovina, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću i krijumčarenje.

Sprovođenjem redovnih aktivnosti u cilju suzbijanja sive ekonomije u prometu dobara i usluga koji se vrši obavljanjem neregistrovane delatnosti, reklamiranjem i prodajom putem interneta, inspektori Poreske policije privremeno su oduzeli i druga dobra bez dokumentacije o poreklu, ukupne vrednosti od 3,7 miliona dinara.

Protiv lica od kojih su oduzeta navedena dobra podnete su tri krivične prijave zbog postojanja osnova sumnje da su izvršena krivična dela: nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe i nedozvoljena trgovina.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.06.2018.
Naslov: Redakcija