Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPšTINA RS: ODRżANA DRUGA SEDNICA AKCIONE GRUPE ZA REFORMU POLITIčKOG SISTEMA: PRVO JAVNO SLUšANJE O PROMENI POLITIčKOG SISTEMA 17. JUNA 2015. GODINE


Na drugoj sednici Akcione grupe za reformu političkog sistema, održanoj 10. juna 2015. godine, članovi grupe razmatrali su Predlog pravila o radu Akcione grupe za reformu političkog sistema.

Predlogom pravila o radu obuhvaćeno je vreme koje će narodni poslanici imati na raspolaganju za iznošenje svojih predloga za reformu političkog sistema, broj članova podgrupa koje će biti formirane u okviru Akcione grupe i prisutnost predstavnika medija na sednicama Akcione grupe.

Predlogom pravila o radu predviđeno je da posebna slušanja traju do 120 minuta, u okviru kojih će za izlaganje samostalni narodni poslanici imati na raspolaganju po 10 minuta, a predstavnici poslaničkih grupa 40, koliko će biti određeno i za narodne poslanike vanparlamentarnih stranaka, čije će mišljenje takođe, biti uvaženo u raspravama, precizirao je predsednik Akcione grupe, Zoran Babić.

Članovi Akcione grupe saglasili su se da broj članova podgrupa, koje će biti formirane u okviru Akcione grupe bude povećan za jednog člana, odnosno sa tri na četiri, tako što će podrazumevati učešće jednog predstavnika najbrojnije parlamentarne manjinske stranke, uz tri člana najbrojnijih parlamentarnih stranka od kojih je jedno mesto rezervisano za najmanje jednog člana iz najbrojnije opozicione partije.

Članovi grupe su se usaglasili da sednice Akcione grupe budu otvorene za javnost, ukoliko ne bude drugačije odlučeno.

Na sednici je usvojen Predlog pravila o radu Akcione grupe za reformu političkog sistema.

U nastavku rada utvrđen je i usvojen raspored učešća parlamentarnih stranaka u posebnim slušanjima, i usvojen predlog javnog poziva koji će biti upućen najširoj javnosti za učešće u slušanjima.

Predsednik Akcione grupe, Zoran Babić je precizirao da će na javnom slušanju, počev od srede 17. juna 2015. godine, poslaničke grupe i nezavisni poslanici izneti svoje stavove i mišljenja o reformi političkog sistema, i to od najmanje ka najvećoj poslaničkog grupi.

U tom procesu će učestvovati i vanparlamentarne stranke, predstavnici SANU, AP Vojvodina, stručne javnosti, civilnog društva, institucija, kao i predstavnici Nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Kako je naveo, poslaničke grupe i svi koji budu učestvovali u tom procesu svoje predloge podnosiće u pisanom obliku.

Izvor: Press služba Narodne skupštine, 10.06.2015.