Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: OLAKšICE ZA NOVO ZAPOšLJAVANJE OD 1. JULA 2014. GODINE


Pomoćnica ministra finansija u Vladi Srbije Irina Stevanović Gavrović najavila je u Privrednoj komori Beograda početak primene olakšica za novo zapošljavanje radnika od 1. jula ove godine.

Na sednici Odbora udruženja trgovine Privredne komore Beograda ona je kazala da je cilj izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana u kome se nalaze ove olakšice smanjenje sive ekonomije na tržištu rada i veće zapošljavanje radnika.

Stevanović Gavrović, koja je zadužena za fiskalni sistem u resoru finansija, navela je da se olakšice kreću između 65 i 75 odsto u zavisnosti od broja novozaposlenih radnika i da funkcionišu po principu povraćaja uplaćenih poreza i doprinosa u roku od 15 dana od uplate.

Olakšice neće važiti za povezana lica i kompanije, a kontrola Poreske uprave biće veoma pooštrena, kao i sankcionisenje prekršilaca, saopštila je danas Služba za odnose Privredne komore Beograd.

Prava radnika će u potpunosti biti ispoštovana u pogledu penzionog osiguranja, jer će se knjižiti ukupan iznos poreza i doprinosa bez obzira što se deo te sume vraća poslodavcu.

Članovi Odbora za trgovinu ocenili su da bi olakšice mogle da doprinesu smanjenju rada na crno, ukazujući da je to samo jedan segment suzbijanja sive ekonomije i da je potrebna koordinisana akcija na svim sektorima, navodi se u saopštenju. 

Izvor: Tanjug, 10.6.2014.