Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVNA NEUREĐENOST VIDEO NADZORA - IZVOR POVREDA USTAVOM ZAJEMČENIH PRAVA GRAĐANA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je ocenio da učestalo objavljivanje u medijima snimaka tragičnih saobraćajnih nesreća propraćenih ličnih podacima aktera i njihovim prepoznatljivim snimcima potvrđuju gotovo potpunu pravnu neuređenost oblasti video nadzora.

Podsećajući da već godinama od nadležnih traži da se, kako to Ustav nalaže, oblast video nadzora uredi zakonom Poverenik je upozorio da odsustvo jasnih i preciznih zakonskih normi koje bi definisale svrhu, ulogu i način sprovođenja različitih vrsta video nadzora neminovno ima za posledicu konstantan rizik i povrede prava građana zajemčenih Ustavom i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

S tim u vezi, poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

"Povodom objavljivanja video zapisa o tragičnoj saobraćajnoj nesreći u Novom Sadu, propraćenog ličnim podacima svih aktera inspektori, ovlašćena lica Poverenika će sprovesti nadzor i u Saobraćajnoj policiji u Novom Sadu i u JKP Informatika. Nakon sprovedenog nadzora uslediće odgovarajuće mere. O rezultatima nadzora i preduzetim merama od strane Poverenika, javnost će kao i uvek, biti obaveštena.

Odmah potom će biti potrebno, manje više istim povodom, sprovoditi nadzor u Nišu, potom u nekom drugom gradu. Suočeni smo sa realnom opasnošću da se brojni "sistemi" video nadzora pretvore u produkciju horora i skandala.

Iskoristiću i ovu priliku da još jednom apelujem na medije da objavljivanje snimaka ovakvih događaja, propraćenih prepoznatljivim likovima aktera i njihovim ličnim podacima preispitaju sa stanovišta etičkih standarda sopstvene struke. Objektivno informisanje javnosti može se obezbediti i bez nepotrebnog zadiranja u privatnost aktera i bez izazivanja dodatnih bolnih emocija njihovih najbližih.

Istovremeno ljude iz policije i drugih državnih organa još jednom upozoravam na odredbu člana 42. stav 3. Ustava koja izričito utvrđuje da je zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni. Svrha video nadzora u konkretnom slučaju je da doprinese bezbednosti saobraćaja, da nadležnim organima pomogne u otkrivanju i dokazivanju krivičnog dela. Distribucija, u druge svrhe, ovakvih snimaka propraćenih ličnim podacima aktera bez obzira da li su pobude lukrativne ili druge, predstavlja i krivično delo i kao takva ne bi smela biti predmet interesovanja samo Poverenika za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti, nego i tužilaštva i policije."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 10.6.2014.