Zastava Bosne i Hercegovine

OGRANIČEN UNOS BILJAKA PREKO GRANICE


Na pitanje da li biljke mogu da se prenesu preko granice, u Upravi carine kažu da to zavisi prvenstveno od količine koju putnici nose sa sobom.

Ukoliko je reč o manjim količinama biljaka za koje nije potreban fitosanitarni pregled, onda mogu da pređu preko bilo kog graničnog prelaza. Međutim, ako se radi o većim količinama, onda bi trebalo to prijaviti prisutnoj fitosanitarnoj inspekciji.

Inače, bez kontrole se može uneti do pet kilograma plodova svežeg voća i povrća (isključujući krtole krompira), jedan buket ili venac od rezanog cveća i delova bilja, do 100 grama ili do pet pakovanja semena cveća i povrća u originalnom pakovanju, do tri kilograma lukovica i gomolja ukrasnog bilja, do tri sobne biljke i lončanice (isključujući bonsai) i do deset balkonskih biljaka i neodrvenjenih ukrasnih grmova, navode iz UC.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 08.05.2023.
Naslov: Redakcija