Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNOM REDU I MIRU: Zaštitnik građana traži da se uvrede i napadi na novinare u javnom prostoru sankcionišu i prekršajno


Zaštitnik građana Zoran Pašalić je povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija, izjavio da su novinari u Srbiji najčešće izloženi ekonomskim i pravnim pritiscima, zatim verbalnim a u određenim slučajevima i fizičkim napadima, i naveo da je inicirao zakonske izmene kojima bi se uvrede i napadi na novinare u javnom prostoru pored krivičnih i prekršajno sankcionisali.

“Novinari su najviše izloženi ekonomskim pritiscima, odnosno ekonomskoj neizvesnosti, uzrokovanoj niskim mesečnim primanjima i neregulisanim radnim statusom. Ekonomski pritisci su dodatno pojačani strateškim postupcima protiv javnog delovanja, poznatijim kao SLAP tužbe, kojima se novinari i mediji dodatno zastrašuju i ekonomski dodatno iscrpljuju kroz visoke odštetne zahteve”, naveo je Pašalić.

S obzirom da brojni pritisci i napadi na novinare ne spadaju u domen krivičnih dela i da je neophodno obezbediti zakonsku zaštitu medijskih radnika, Pašalić navodi da je inicirao izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 i 24/2018), kojima bi se uvrede na novinare na društvenim mrežama prekršajno sankcionisali.

Ove izmene i dopune se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao, kao i na sankcionisanje nepoželjnog ponašanja prema ostalim građanima na društvenim mrežama. Predlozi izmena i dopuna dostavljeni su Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Republike Srbije, čiji je Zaštitnik građana član, naveo je Pašalić.

Pašalić podseća da ekonomski pritisci na novinare predstavljaju poseban deo jedinstvene baze podataka o napadima i pritiscima na novinare koju je izradio Zaštitnik građana u saradnji sa deset novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 03.05.2022.
Naslov: Redakcija