Zastava Bosne i Hercegovine

DOPUNA ZAKLJUČKA VLADE O PREPORUCI POSLODAVCIMA DA IZMENE SVOJ OPŠTI AKT, ODNOSNO UGOVOR O RADU ILI DRUGI POJEDINAČNI AKT, U DELU KOJIM SE UREĐUJE NAKNADA ZARADE, ODNOSNO NAKNADA PLATE: Naknada 100 odsto zarade isplaćivaće se samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zarazne bolesti kovid-19, a vakcinisani su, kao i zaposlenima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisani


Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević očekuje da će većina poslodavaca postupiti po preporuci o isplati naknade 100 odsto zarade samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zaraze korona virusom, a koji su vakcinisani, i poručila da to nije diskriminatorna odluka.

- To je preporuka i na osnovu preporuke i prvi put i sada verujem i ovaj drugi put će da se izmene kolektivni ugovori koji idu isključivo u pravcu održavanja bezbednih radnih sredina i bezbednog radnog kolektiva, uz podršku svima onima koji se odgovorno ponašaju i prema svom zdravlju i prema zdravlju svog naroda, a do sada su se vakcinisali bar jednom dozom - rekla je ministarka.

Navela je da bi ostali zaposleni koji se nisu vakcinisali, a zaraze se korona virusom, primali 65 odsto zarade tokom bolovanja.

- To ne može da bude diskriminatorno kada svi imaju ono što je pokriveno zakonom, 65 odsto, uz dodatnu stimulaciju onima koji su odgovorni i savesni - rekla je Kisić Tepavčević.

Kaže da će u slučaju da se desi da zaposleni koji su se vakcinisali, a koji zbog neodgovornog ponašanja drugih dođu u kontakt sa virusom i zaraze se biti maksimalno podržani zato što su pokazali da su odgovorni i savesni.

Ministarka je rekla da su u našoj zemlji vakcine dostupne i da građani mogu da se vakcinišu kada god žele, za šta je potrebno da izdvoje dva puta po pet minuta za primanje prve i druge doze vakcine.

Podsetila je da su na samom početku pandemije, kada nisu bile dostupne vakcine i kada smo se tek susreli sa virusom, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdalo preporuku da svi oni kod kojih bude potvrđena infekcija korona virusom, kao i za potvrđene kontakte da imaju 100 odsto zarade tokom bolovanja.

- Većina, odnosno svi u javnom sektoru su tada promenili kolektivne ugovore u tom smislu kao i većina u privatnom sektoru - rekla je ministarka.

Ona je, međutim, rekla da je danas u uslovima kada se približavamo broju od četiri miliona datih doza vakcine, kada su one dostupne i postoji mogućnost izbora vakcina, kada je vakcinacija sprovodi i bez zakazivanja, Vlada Republike Srbije donela odluku da se usvoji preporuka o 100 odsto plaćenog bolovanja za zaposlene koji su vakcinisani, a zarazili su se korona virusom, a za sve ostale 65 odsto plaćenog odsustva tokom bolovanja u slučaju zaraze.

Pozvala je sve one koji se iz ma kog razloga do sada nisu vakcinisali da iskoriste dostupnost vakcine i da shvate da smo u ovoj borbi svi jedan tim.

- Ne možemo da uspemo ukoliko svako od nas odgovorno ne preuzme svoju ulogu da spreči da se inficira i da zarazi one oko sebe - kaže ministarka.

Vlada Republike Srbije je usvojila dopunu Zaključka iz 2. aprila 2020. godine, kojom će se naknada 100 odsto zarade isplaćivati samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zarazne bolesti kovid-19, a vakcinisani su, kao i zaposlenima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisani.

Ostali zaposleni koji se razbole od kovida dobijaće 65 odsto zarade tokom bolovanja.

Izvor: Vebsajt Kurir, 07.05.2021.
Naslov: Redakcija