Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PODSTICAJNIM MERAMA ZA IMUNIZACIJU I SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI COVID-19: Pravo na finansijsku pomoć u iznosu od 3.000 dinara imaju svi građani, stariji od 16 godina, koji su primili bar jednu dozu vakcine do 31. maja. Prijavljivanje će trajati od 1. do 15. juna, a pomoć će biti isplaćena do 20. juna 2021. godine


Svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu vakcine u Republici Srbiji do 31. maja imaće pravo na dodatnu finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara za vakcinisane. Prijavljivanje će trajati od 1. do 15. juna, i to na isti način kao i za pomoć od 60 evra.

Pravo na dodatnih 3.000 dinara imaju svi građani Srbije stariji od 16 godina, a pomoć će biti isplaćena do 20. juna.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je ovo omogućeno Uredbom o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 46/2021), dodajući da penzioneri ne treba da se prijavljuju.

On je najavio da će isplata ove pomoći od 3.000 dinara početi od 12. juna.

Mali je istakao da na ovaj način država želi da motiviše ljude da se vakcinišu, kako bismo se što pre vratili normalnom životu.

"Potrebno je da što pre dođemo do kolektivnog imuniteta kako bi se ekonomija otvorila u potpunosti. Sada nam je, pored očuvanja zdravlja građana, najvažnija borba za ekonomiju, nova radna mesta i više stope rasta. Upravo zato je doneta i ova nova mera. To je samo deo trećeg paketa pomoći kojim pomažemo privredu i građane Srbije", rekao je ministar.

Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć nije bitno koju vakcinu su građani primili od 4 dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, Astra Zeneka i Sputnjik V.

Prijave za novčanu pomoć države od 60 evra počele su 28. aprila, a do sada se prijavilo oko 3,5 miliona građana. Oni koji to još nisu uradili, imaju rok do 15. maja.

Od 5. maja moguća je i telefonska i elektronska prijava, preko sajta Uprave za trezor. Kada uđete na sajt idp.trezor.gov.rs, treba da kliknete na polje "Podnošenje prijave" i unesete svoje podatke - JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, treba da, u padajućem meniju, kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijavljuju za ovu pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Ako se prijavljuju telefonski, na broj 0800 101 100, građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas, koji će ih voditi kroz ceo proces prijave. Podaci koji treba da ostave isti su kao i kod elektronske prijave.

Izvor: Vebsajt Blic, Marko Andrejić, 06.05.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija