Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG NACRTA ZAKONA O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Ekspert Saveta Evrope da da savet u vezi sa Nacrtom zakona


"Zamolili smo Savet Evrope da po svom nahođenju odabere eksperta koji će dati savete u vezi sa Predlogom nacrta zakona o istopolnim zajednicama, a kada prođe nacrt, kao predlog biće upućen u Narodnu skupštinu", izjavila je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Gordana Čomić.

Ona je istakla i da zakon o istopolnim zajednicama nije predmet Porodičnog zakona ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015), jer nije reč o braku, i nema usvajanja dece.

"Smešno je da imate organizovane grupe koje temelje svoju argumentaciju da je zakon neutemeljen u ustavu", rekla je Čomić.

"Čekamo odluku Ustavnog suda, ne možete istovremeno zagovarati vladavinu prava i zanemarivati vladavinu prava", navela je.

Prema njenim rečima bilo koji akt u Srbiji da li je ustavan može doneti samo Ustavni sud.

"Ne bi bilo prvi put da predsednik odbija da potpiše neki akt i da Ustavni sud postupi drugačije", istakla je ona.

Kako je naglasila Čomić, zakon o istopolnim zajednicama trebao bi da otkloni sistemsku diskriminaciju prema određenim osobama, imovinsko pravne odnose, penziono osiguranje, i druge odnose.

"Zakon nije protivan Ustavu i to je argumentacija za svaki vid rasprave, konačnu reč o tome daje Ustavni sud", rekla je Čomić.

Stručnjaci su upozorili da Ustav zaista tretira brak kao zajednicu muškarca i žene, ali da je u slučaju pomenutog zakona reč samo o istopolnim zajednicama, i da nije reč o zakonima o braku i porodici.

Zakon bi, prema njenim rečima, trebalo da dovede "do smanjenja sistemske diskriminacije i reguliše imovinske odnose, pravne, zdravstvene, penzione, sve ono što imaju ljudi koji inače žive u nekom obliku zajednice".

Nacrt zakona o istopolnim zajednicama trenutno je u očekivanju mišljenja eksperata Saveta Evrope, koji će proceniti da li je taj predlog u skladu sa zabranom diskriminacije.

"Srbija je zrela za donošenje zakona, imate situaciju da gledajući tokom godina koliko se društvo tokom godina bavi diskriminacijom određenih grupa, mržnja, omalovažavanja da postoje, sada imate stav, vidimo da oni imaju problem", navela je Čomić.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.05.2021.
Naslov: Redakcija