Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Svaki putnik koji je uplatio putovanje do 15. marta 2020. godine moći će da dobije potvrdu za zamensko putovanje, bez obzira kada putuje


Svi koji su preko turističke agencije u Srbiji do 15. marta uplatili letovanje dobiće potvrdu za zamensko putovanje koju mogu da iskoriste do kraja 2021. godine.

U slučaju da to ne urade, da ne zamene putovanje novim, agencije će im na osnovu te potvrde najranije polovinom januara 2022. vratiti novac.

Vlada je poslednjeg dana aprila donela Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 63/2020 - dalje: Uredba) kojom se omogućava putnicima da dobiju potvrdu s kojom u agenciji mogu da zamene putovanje na koje nisu ili neće otići narednih meseci zbog epidemije virusa korona.

Ta potvrda moći će da se iskoristi do kraja naredne godine i važiće za sve bez obzira na to koji je razlog zbog kog se od putovanja odustalo. I u slučaju da se granice otvore početkom juna, na primer, oni koji se plaše da izlaze iz zemlje ovog leta mogu da uzmu potvrdu i putovanje odlože za narednu sezonu.

"Turističke agencije neće krenuti da rade pre 18. ili 20. maja, jer je potrebno vreme da se pripreme, uostalom moramo i da vidimo kako će ta potvrda izgledati. Od tog trenutka, kada agencije počnu da rade, treba očekivati da kontaktiraju putnike koji imaju uplaćena letovanja za jun, jul pa i dalje i da vide kako putnici razmišljaju", kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić.

U svakom slučaju, napominje on, svaki putnik koji je uplatio putovanje do 15. marta moći će da dobije potvrdu za zamensko putovanje, bez obzira kada putuje.

"Odluka je na putnicima, ako se plaše da putuju, oni će uzeti potvrdu i doći u novembru ili decembru, videti šta se nudi u agenciji i napraviti rezervaciju za narednu godinu", ističe Seničić.

Iako je država relaksirala mere i ukinula policijski čas, o otvaranju granica se još ne govori, a među putnicima postoji bojazan da bi i u slučaju da se granice otvore, ovog leta bilo rizično putovati bilo gde. Još je nepoznanica da li bi u tom slučaju morali da prolaze kroz određene procedure zbog bezbednosti i koliko bi i da li ostajali u karantinu. Saveti lekara i predstavnika vlasti da se ostane u Srbiji ovog leta, takođe, imaju uticaj na to, tako da je logično pitanje putnika i da li će potvrda moći da se zameni za neku destinaciju u Srbiji.

"Neće, u najvećem delu neće moći, jer ako se koristi u Srbiji onda su agencije u obavezi da to u Srbiji plate, a mi smo novac već uplatili partnerima u inostranstvu i mi ne možemo sada taj novac da povučemo", ističe Seničić.

On ne isključuje mogućnost da neke veće agencije imaju sredstva u hotelima u Srbiji, ali u ovom trenutku, kako kaže, to ne može da potvrdi i da to putnici treba da provere sa agencijama u kojima su uplatili aranžmane.

"Bitno je naglasiti putnicima da znaju da ne moraju da prihvate ništa što njima ne odgovara i da je važno da čuvaju potvrde jer s njima mogu da traže i povraćaj novca", napominje on.

Novac nazad mogu da dobiju u januaru 2022. godine, na osnovu potvrde i bez ikakvog posebnog obrazloženja.

Samo na osnovu toga što potvrda o zamenskom putovanju nije iskorišćena, od momenta kada putnici predaju papir, agencije će imati rok od 14 dana da isplate novac putnicima.

Prema podacima YUTA, za celo leto, jun, jul, avgust i septembar bilo je nekih 230.000 do 240.000 uplaćenih aranžmana preko turističkih agencija, od toga gotovo 100.000 uplaćenih u celosti. Minimum 70 do 80 odsto od toga agencije u našoj zemlji već su bile uplatile stranim partnerima, a gledano u novcu to je nekih 80 do 100 miliona evra.

Izvor: Vebsajt Danas, Lj. Bukvić, 05.05.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija