Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBE ZA SPROVOĐENJE EKONOMSKIH MERA ZA SMANJENJE NEGATIVNIH EFEKATA PROUZROKOVANIH PANDEMIJOM KORONAVIRUSA: Odgovori na pitanja privrednika


Država je predstavila paket mera za podršku privredi i donela prateće uredbe o njihovoj primeni:

Pred vama su odgovori na pitanja koja su postavljali privrednici.

Pitanje: Kako paušalac podiže minimalac i da li se plaća dodatni porez?

ODGOVOR: Ukoliko ste preduzetnik paušalac, porez i doprinose plaćate po poreskom rešenju i nemate dodatna oporezivanja. Ono što je važno, ako ste paušalac, novac sa namenskog računa na koji je leglo 30.000 dinara ne može se prebaciti na preduzetnički, već se novac mora prebaciti na lični račun. Šifra plaćanja je 241, poziv na broj ostavljate prazno.

Pitanje: Popunili smo poresku prijavu za mart i stavili datum 04.01.2021. Кoji datum stavljamo kad popunjavamo prijavu za april?

ODGOVOR: Smatra se da poslodavac želi da koristi mere ukoliko podnese pojedinačnu poresku prijavu o obračunatim porezima i doprinosima (Obrazac PPP-PD) za prihode iz radnog odnosa i u poLju 1.4 – datum plaćanja unese datum plaćanja 04.01.2021.

Mere su osmišljenje kao celina. Shodno navedenom, za mesece u kojima se preko Obrasca PPP-PD opredelite da prihvatate mere, plaćanje poreza i doprinosa će vam biti automatski odloženo. Međutim, ne postoji smetnja da se izvrši plaćanje obaveze koje su odložene i pre roka njihovog dospeća.

Poslodavac može da ostvari pravo na direktna davanja za zaposlene na određeno i za zaposlene na neodređeno vreme. Privredni subjekti mogu da koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja propisana ovom uredbom:

- za sva tri meseca (mart, april i maj) ukoliko Obrazac PPP-PD za mart dostave do kraja aprila 2020. godine;

- za dva meseca (april i maj) ukoliko prvi put Obrazac PPP-PD za april dostave do kraja maja 2020. godine i

- za jedan mesec (maj) ukoliko prvi put Obrazac PPP-PD za maj dostave do kraja juna 2020. godine.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji ne podnose Obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene i nisu preduzetnici, odnosno preduzetnici poljoprivrednici koji su se opredelili za isplatu lične zarade, koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja u skladu sa odredbama ove uredbe.

Pitanje: Nisam redovno isplaćivao zarade u prethodnom periodu. Nisam smanjivao broj radnika. Da li imam smetnju na korišćenje državnih mera?

ODGOVOR: To što niste redovno isplaćivali zaradu nije smetnja i uslov da biste dobili pogodnosti. Važno je da niste smanjili broj radnika za više od 10 odsto.

Pitanje: U kom roku je poslodavac u obavezi da sa namenskog računa minimalac uplati na račun radnika?

ODGOVOR: Pоslodavac može preneti novac na račun radnika odmah po uplati. I to je njegova odluka. Ukoliko se desi da ga ne prebaci na račun radnika država povlači novac u budžet, što je način da se spreče zloupotrebe s dobijenim novcem. Isplata minimalca počinje 7. maja. Sledeće dve uplate su početkom juna i početkom jula.

Pitanje: Kako treba da izgleda potvrda koju poslodavci izdaju radnicima radi korišćenja javnog gradskog prevoza?

ODGOVOR: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavilo je na svom sajtu obrazac ove potvrde.

Potvrda treba da sadrži: naziv i sedište poslodavca, datum donošenja potvrde, pravni osnov, ime i prezime zaposlenog ili radno angažovanog, te da se izdaje u svrhu korišćenja gradskog i prigradskog prevoza u cilju dolaska i odlaska sa rada, korišćenja usluga vrtića, predškolskih ustanova i produženog boravka u vaspitno-obrazovnim ustanovama, kao i potpis ovlašćenog lica.

Pitanje: Kada će država isplatiti minimalac velikim preduzećima?

ODGOVOR: Kada je reč o velikim pravnim licima, oni imaju pravo na bespovratna novčana sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata na njihove račune će takođe početi 7. maja i to u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart, a zatim u junu i julu.

Izvor: Vebsajt Blic, 10.05.2020.
Izvor iz vesti, Naslov: Redakcija