Zastava Bosne i Hercegovine

MERE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA KOJE POČINJU SA RADOM 11. MAJA 2020. GODINE


Vrtići će od ponedeljka, 11. maja, nakon skoro dva meseca pauze zbog epidemije koronavirusa, otvoriti vrata za mališane, a iako se predškolske ustanove širom Srbije pripremaju za početak rada - dezinfikuju, spremaju i čiste prostorije, opremu i igračke - mnogi roditelji još imaju dilemu kako će biti organizovan boravak dece u vrtiću i na koji način će im se objasniti da moraju da drže distancu od dva metra.

Roditelji koji nemaju drugo rešenje za čuvanje dece u ponedeljak će, kako je najavljeno, morati da donesu u vrtić potvrdu lekara pedijatra o zdravstvenom stanju deteta ne stariju od sedam dana, kao i potvrdu poslodavca da moraju da budu fizički prisutni u firmi. Takođe, roditelji će u vrtićima morati da nose maske i rukavice, a, kako kaže Vera Ćeranić, vaspitačica i rukovodilac vrtića "Biser" na Novom Beogradu, predškolske ustanove su donele i niz drugih mera za zaštitu dece i osoblja:

- Preporuke roditeljima su i da se što manje zadržavaju u prostorijama vrtića, da decu svakog dana dovodi jedan roditelj, po mogućstvu isti, kao i da se dolazi bar 15 minuta pre doručka, kako bi se sve dezinfikovalo pre obroka.

Što se tiče držanja fizičke distance, ona kaže da su u vrtiću već napravljeni razmaci između stolova i kreveta od dva metra.

- Posteljina će se menjati dva puta nedeljno, grupe neće moći da se mešaju, a deci će na raspolaganju biti samo igračke koje će moći da se peru svakodnevno - plastične igračke, kocke, konstruktori... Biće praktikovane igre koje podrazumevaju udaljenost i igre loptom, a imaćemo i što više aktivnosti u dvorištu - kaže Ćeranićeva i dodaje da roditelji ne treba da se plaše jer su deca na sigurnom.

Ministarstvo prosvete donelo je i preporuku da deca koja imaju određene hronične bolesti u naredne dve nedelje ne idu u vrtić, a isto važi i u slučaju da roditelji dece imaju te bolesti. - Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa sledećim hroničnim bolestima - respiratornim, kardiovaskularnim, malignim, dijabetesom i sa imunodeficijentnim bolestima. Deca treba da ostanu kod kuće i ukoliko roditelj ili staratelj ima jednu od ovih bolesti - rekla je Suzana Lazarević, predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata Nezavisnost.

Deca koja ove godine kreću u prvi razred obavezno testiranje s psihologom i pedagogom obaviće najverovatnije u drugoj polovini juna, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. - Roditelji su elektronskim putem i preko telefona već imali mogućnost da prijave decu za upis u željenu školu. Potrebno je još da se obezbedi lekarsko uverenje i obavi testiranje sa psihologom i pedagogom, a to će, najverovatnije, biti moguće tek u drugoj polovini juna. Idemo korak po korak i rešavamo jedno po jedno pitanje, trudeći se da sve završimo na najbolji mogući način i na vreme, a da dodatno ne opteretimo i druge sisteme - kaže Šarčević.

 Mere za obdaništa:

  • Dezinfekcija prostorija
  • Pranje igračaka
  • Vaspitači i drugo osoblje u obavezi su da nosi maske i rukavice i redovno dezinfikuju ruke
  • Testiranje svih vaspitača na koronavirus dva dana pre ulaska u vrtić
  • Vaspitači i sestre moraće da obnove sanitarne knjižice, odnosno da urade sanitarni pregled
  • Medicinska sestra na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti svakodnevno obilazi grupe i prati zdravstveno stanje
  • U slučaju temperature ili bilo kakve promene zdravstvenog stanja, dete se izoluje

 Mere za decu i roditelje:

  • Prijem deteta moguć samo uz potvrdu poslodavca
  • Obavezna potvrda od nadležnog pedijatra da je dete zdravo i uredno vakcinisano
  • Dete dovodi jedan roditelj ili staratelj, po mogućstvu svaki dan isti
  • Držanje fizičke distance od dva metra u prostorijama vrtića
  • Roditelj mora da ima masku koja pokriva nos i usta
  • Na ulazu se prelazi preko dezobarijere i dezinfikuju se ruke
  • Vrši se jutarnja trijaža
  • Što kraće zadržavanje roditelja u vrtiću
  • Jutarnji prijem najkasnije 15 minuta pre doručka kako bi se nakon odlaska roditelja izvršila dezinfekcija
  • Svaku promenu zdravstvenog stanja roditelja ili deteta u što kraćem roku prijaviti vaspitaču grupe
  • Roditelji bi trebalo da smanje učestalost društvenih kontakata
  • Roditelji bi svakog dana pre dolaska u vrtić trebalo da sebi i detetu izmere temperaturu

Ozbiljne preventivne mere predviđene su i za produženi boravak dece do 12 godina u školama. Ministarstvo prosvete izdalo je spisak instrukcija koji, između ostalog, podrazumeva da prilikom dolaska u školu roditelji moraju da imaju zaštitnu opremu, to jest maske i rukavice, a poželjno je da ne ulaze u školu, već da decu ostavljaju na ulazu.

Deca, roditelji, kao i svi koji ulaze u školu moraće da prođu kroz dezobarijeru. Deca će moći da dođu u školu već u 7.30 sati, a najduže će moći da ostanu do 16.30 sati. Svi će morati da održavaju rastojanje od dva metra, a đaci će nastavu pratiti preko televizije. Po završetku tih časova učenici će raditi domaće zadatke ili učestvovati u izradi drugih zaduženja koja dobijaju od svojih nastavnika.

 Preporuka je da deca što više vremena provode napolju, ali da se vodi računa da se ne mešaju s drugim grupama učenika. Grupe u učionici ne smeju da budu veće od ukupno 10 osoba, to jest devet učenika i nastavnik.

Izvor: Vebsajt Kurir, Ružica Kantar, 07.05.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija