Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O PRIVREMENIM MERAMA ZA OČUVANJE STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Moratorijum na kredite ostaje tri meseca, iako je vanredno stanje ukinuto


Sa vestima o ukidanju vanrednog stanja među građanima se pojavila nedoumica šta će se desiti sa moratorijumom na otplatu bankarskih kredita koji je efektivno stupio na snagu 31. marta.

Naime, u Odluci o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema ("Sl. glasnik RS", br. 33/2020) navodi se da će moratorijum trajati 90 dana, odnosno do kraja vanrednog stanja. Iz Narodne banke Srbije navode da će zastoj u otplati zajmova ipak trajati 90 dana iako je vanredno stanje ranije prekinuto.

"Zastoj u otplati obaveza dužnika prema banci (moratorijum) podrazumeva da njegovo trajanje nije kraće od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije, u zavisnosti od toga koji period je duži. Kako je vanredno stanje okončano, moratorijum traje sve do isteka roka od 90 dana od kada je počeo da proizvodi pravno dejstvo", navodi se u pisanom odgovoru NBS-a.

Izvor: Vebsajt Danas, M. O., 06.05.2020.
Naslov: Redakcija