Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKONI O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VOJSCI SRBIJE I ZAKONA O ODBRANI: Uređeno upućivanje profesionalnih pripadnika Vojske po potrebi službe u drugi državni organ ili pravno lice, upućivanje na rad u inostranstvo radi izvršavanja obaveza, mogućnost angažovanja profesionalnih vojnih lica u strukturama međunarodnih organizacija regionalnih inicijativa, kao i uslove za prestanak službe za vreme ratnog stanja


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o odbrani. Cilj izmena je efikasnije funkcionisanje sistema odbrane, izvršavanje zadataka Vojske Srbije, kao i poboljšanje materijalnog položaja profesionalnih pripadnika vojske.

Zakoni uređuju upućivanje profesionalnih pripadnika Vojske Srbije po potrebi službe u drugi državni organ ili pravno lice, upućivanje na rad u inostranstvo radi izvršavanja obaveza, mogućnost angažovanja profesionalnih vojnih lica u strukturama međunarodnih organizacija regionalnih inicijativa, kao i uslove za prestanak službe za vreme ratnog stanja.

Predviđeno je i usklađivanje odredbi koje uređuju plate i druga novčana primanja, uvođenje stanja mirovanja u službi i podizanje starosne granice na 43 godine.

Obezbeđuje se takođe bolji položaj profesionalnih vojnika, podoficira i oficira na službi u Vojsci Srbije na određeno vreme podizanjem starosne granice do koje se može obnavljati ugovor o radu na 53 godine, a za pojedina formacijska mesta ili određene specijalnosti do ispunjenja uslova za odlazak u penziju.

Regulisana su ovlašćenja službenih lica vojne policije, kako bi mogli da primenjuju policijske mere i ovlašćenja usklađujući se sa ovlašćenjima policijskih službenika, predviđenim odredbama Zakona o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 i 24/2018).

Izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije predviđaju i da se oficiru sanitetske službe i oficiru zvanja nastavnika na službi u Univerzitetu odbrane može, uz njegovu saglasnost, produžiti služba u Vojsci Srbije do 65. godine.

Izvor: Vebsajt N1, 09.05.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija