Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 10. maja 2018. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu pre svega očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Prema majskoj projekciji, Izvršni odbor očekuje da će se međugodišnja inflacija, nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, postepeno kretati ka cilju. Do kraja ove godine inflacija bi trebalo da ostane bliže donjoj granici cilja, a približavanje centralnoj vrednosti od 3,0 odsto očekuje se u drugoj polovini 2019. I finansijski sektor i privreda očekuju da će inflacija za godinu dana unapred biti ispod centralne vrednosti cilja, a za dve godine dana unapred na cilju od 3,0 odsto. Na i dalje niske inflatorne pritiske ukazuje i bazna inflacija, koja je na najnižem nivou otkad se inflacija meri promenom indeksa potrošačkih cena.

Neizvesnost na međunarodnom robnom tržištu, pre svega po osnovu kretanja svetske cene nafte, čiji je rast nastavljen u ovoj godini, i dalje nalaže opreznost u vođenju monetarne politike. Ipak, prema fjučersima i ocenama relevantnih međunarodnih institucija, ne očekuje se njen znatniji rast u narednom periodu, a u srednjem roku se čak projektuje pad cene nafte. Pored toga, opreznost je potrebna i zbog dodatno povećane divergentnosti monetarnih politika Sistema federalnih rezervi i Evropske centralne banke, kao i rasta neizvesnosti u pogledu dinamike njihove normalizacije u narednom periodu. Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnijim makroekonomskim izgledima za naredni period.

Na sednici Izvršni odbor je usvojio majski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen 17. maja. Tom prilikom biće detaljno obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 10.05.2018.
Naslov: Redakcija