Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Matične službe sve promene o građanima obavljaju elektronskim putem, direktno u Registru matičnih knjiga, koji će biti jedinstvena baza podataka o ličnom stanju građana u elektronskoj formi


Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, koji će modernizovati način vođenja matičnih knjiga i dodatno osigurati ostvarivanje manjinskih i ljudskih prava.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je tim povodom da se promenom ovog propisa zaokružuju aktivnosti na polju digitalizacije i uvođenja savremenih tehnologija u oblast vođenja matičnih knjiga.

On je ukazao na to da se matične službe izmenama propisa obavezuju na to da sve promene o građanima obavljaju elektronskim putem, direktno u Registru matičnih knjiga, koji će biti jedinstvena baza podataka o ličnom stanju građana u elektronskoj formi.

Prema njegovim rečima, ova novina je usklađena sa principom modernizacije i digitalizacije, koji ima za cilj ostvarivanje koncepta javne uprave kao servisa građana.

Ružić je objasnio da ovaj propis omogućava i dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih, što je u skladu sa konceptom slobode nacionalnog izražavanja, kao i da je predviđena mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rođenih.

Takođe, kako je dodao, izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu, što će veoma značiti našoj dijaspori, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Vebsajt Vlade, 10.05.2018.
Naslov: Redakcija