Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Broj bodova koji student u tekućoj školskoj godini treba da ostvari kako bi stekao uslov da se finansira iz budžeta smanjen sa 60 na 48 ESP bodova. Planira se i uvođenje kratkih programa studija radi stručnog osposobljavanja studenata za uključivanje u radni proces, koji može da traje od 30 do 60 ESP bodova za koji se izdaje sertifikat o završenom kratkom programu studija


Javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju počela je raspravom u rektoratu Univerziteta u Beogradu i trajaće do 23. maja, a nastojaće se da se zakon usvoji do kraja juna 2017. godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Javnu raspravu otvorio je resorni ministar Mladen Šarčević rekavši da je Radna grupa mesecima radila, te da je pri donošenju Nacrta zakona u potpunosti ispoštovana demokratska procedura.

Nastojaće se, ukazao je, da Narodna skupština zakon usvoji do kraja juna 2017. godine.

Novine Nacrta zakona predstavila je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i razvoj Vesna Mandić, rekavši da se izmenama zakonskog okvira uvodi novi cilj obrazovanja a to je obrazovanje kreativne populacije koja neprekidno usvaja i stvara nova znanja.

Neke od ključnih novina Nacrta zakona jesu to da je broj bodova koji student u tekućoj školskoj godini treba da ostvari kako bi stekao uslov da se finansira iz budžeta (ako se rangira u okviru ukupnog broja budžetskih studenata) smanjen sa 60 na 48 ESP bodova.

Planira se i uvođenje kratkih programa studija radi stručnog osposobljavanja studenata za uključivanje u radni proces, koji može da traje od 30 do 60 ESP bodova za koji se izdaje sertifikat o završenom kratkom programu studija.

Zatim, predviđa se i osnivanje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) koje bi birala Vlada umesto Narodne skupštine Republike Srbije, i koji bi imala manji broj članova, 17 umesto 21.

Uvodi se mogućnost organizovanja studije uz rad za studente koji su zaposleni ili koji iz drugog razloga nisu u mogućnosti da redovno prate nastavu.

Jedna od novina zakona su i menadžeri visokoškolskih ustanova koji se uvode zbog sinhronizacije rada fakulteta i ministarstva u pogledu upravljanja finansijama.

Rektori i dekani će se birati na četiri godine i neće im biti ograničen broj mandata.

Nacrt zakona predviđa osnivanje nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta, što bi trebao da omogući kvalitetniji proces akreditacije.

Navodeći da će to telo, koje će biti nezavisno, imati upravu i stručne službe koje će kvalitetnije sprovoditi proces akreditacije, Mandić navodi da će nove ustanove, pri početnoj akreditaciji, imati pravo da se pripremaju za upis studenata, ali to će moći da realizuju tek nakon akreditacije, godinu dana nakon osnivanja.

Na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, nad visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika, Vlada ima sva prava i obaveze osnivača...

Izvor: Vebsajt RTV, 09.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija