Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POLICIJI: Tokom 2017. godine biće uspostavljeno radno mesto policajac u zajednici. Važan segment rada policije u zajednici je osnivanje lokalnih Saveta za bezbednost u gradovima i opštinama, kako bi se uspostavila lakša komunikacija policije i građana


Do kraja godine trebalo bi da zaživi novi koncept rada policije u zajednici. Oko hiljadu policajaca svakodnevno će biti dostupni građanima za sve bezbednosne probleme - u ulici, bloku ili opštini u kojoj žive.

Vladimir Stojanov iz Odeljenja za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici kaže da je razvoj programa policije u zajednici traje još od 2002. godine.

Navodi da se od tada radilo na obuci policajaca u saradnji sa civilnim sektorom i manjinskim zajednicama, kao i na normativnim planovima i strategijama.

Stojanov navodi da je rad u zajednici prioritetan policijski posao i da je ostalo se odrede službenici koji će se time baviti, što se očekuje do kraja 2017. godine.

Prema njegovim rečima, ideja je da se zasnuje novi odnos policije i građana od kojih se očekuje da ukažu na lokalne probleme i da učestvuju u njihovim rešavanju.

Stojanov objašnjava da je cilj je da policajci priđu građanima i motivišu ih da ukažu na bezbednosne probleme u svom kraju.

"Važan segment rada policije u zajednici je osnivanje lokalnih Saveta za bezbednost u gradovima i opštinama, kao bi se uspostavila lakša komunikacija policije i građana", kaže Stojanov.

Kada je reč o maloletničkoj delikvenciji, Stojanov ističe da su ti saveti prava adresa za rešavanje te vrste problema.

Stojanov napominje da će u programu biti policajci koje građani već viđaju svaki dan u svojoj ulici.

ZAKON O POLICIJI ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016)

Policija u zajednici

Član 27

Policija razvija saradnju i partnerstvo sa građanima i drugim subjektima zajednice u cilju obavljanja policijskih poslova i rešavanja lokalnih bezbednosnih prioriteta i koordinira zajedničke interese i potrebu stvaranja povoljnog bezbednosnog ambijenta u zajednici, odnosno izgradnje bezbednog demokratskog društva.

Policija pruža podršku u radu savetodavnih tela u okviru jedinica lokalne samouprave za razvoj prevencije kriminala i ostvarivanje drugih bezbednosnih potreba zajednica.

Policija razvija profesionalne kapacitete, kompetencije i etiku policijskih službenika za društveno odgovorno delovanje policijske službe, uz puno poštovanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda i zaštitu svih ranjivih grupa.

Izvor: Vebsajt RTS, 09.05.2017.
Naslov: Redakcija