Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Od 1. juna 2017. godine počinje puna primena Zakona, koji će omogućiti građanima da dokumenta dobijaju na jednom mestu. Umrežavanje institucija i elektronska razmena podataka treba da omoguće brži, efikasniji rad, bez čekanja pred šalterima i bez dodatnih troškova


Od 1. juna 2017. godine trebalo bi da usledi potpuna primena Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon) koji će omogućiti građanima da dokumenta dobijaju na jednom mestu. Umrežavanje institucija i elektronska razmena podataka treba da omoguće brži, efikasniji rad, bez čekanja pred šalterima i bez dodatnih troškova i – nerviranja. Da li su lokalne samouprave uradile sve neophodne pripreme i da li će najavljeni rok biti ispoštovan, provereno je na primeru Kikinde....

Umrežavanjem institucija građani će od 1. juna moći da dobiju sva potrebna dokumenta na jednom mestu. Rok da lokalne samouprave prebace svoje matične knjige u elektronski oblik istekao je 2016. godine, a u kikindskoj Gradskoj upravi naglašavaju da je taj posao završen na vreme.

U toku je obuka službenika za primenu programa i sve neophodne pripreme za punu primenu Zakona. To bi trebalo da doprinese efikasnijem radu lokalne samouprave.

"To će značiti jednostavniji i brži rad, što će i nama puno olakšati posao. Mnogo brže ćemo rešavati zahteve građana, a i troškovi će biti mnogo manji, jer će se izbeći izdavanje raznoraznih uverenja, mišljenja i ostalih akata", kaže načelnik Gradske uprave u Kikindi Ljuban Sredić.

Umrežavanje institucija i elektronska razmena podataka trebalo bi da skrati vreme čekanja ispred šaltera, uštedu u novcu, ali i manje nervoze, smatraju Kikinđani.

Iako uvek postoji doza rezerve, dosadašnje gubljenje vremena prilikom pribavljanja dokumentacije, šetanje od institucije do institucije, odnosno od šaltera do šaltera, trebalo bi da bude ružna prošlost. Biće dovoljan jedan klik, kulturno obraćanje službenika i naše – hvala. Lepa promena.

Izvor: Vebsajt RTV, 09.05.2017.
Naslov: Redakcija