Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IMUNIZACIJI I NAČINU ZAŠTITE LEKOVIMA: Izmenama Pravilnika biće uvedena vakcinacija dece protiv pneumokoka. Cepivo, koje će od 1. oktobra biti obavezno i besplatno, štiti od upale pluća i srednjeg uha, od meningitisa i sep-se. Pravo na besplatnu vakcinu imaće samo novorođenčad, dva meseca po rođe-nju, što znači da neće retroaktivno važiti za već odraslu, zdravu decu


Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokok od 1. oktobra 2017. godine biće i besplatna i obavezna za svu decu u Srbiji.

Ova vakcina decu štiti od upale pluća i srednjeg uha, ali, što je još važnije, i od meningitisa i sepse, što su sve stanja opasna po život. Da vakcina konačno bude dostupna svoj deci, po objašnjenju dr Zorana Panajotovića, pomoćnika ministra zdravlja za inspekcijske poslove, potrebno je da se donesu izmene Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Sl. glasnik RS", br. 11/2006, 25/2013, 63/2013, 99/2013, 118/2013, 65/2014 i 32/2015), ali i da se napravi procena koliko je vakcina potrebno i koliko će koštati.

Novac je glavni uzrok za odlaganje prelaska ove vakcine iz preporučenih u obavezne, iako je nesporno da je medicinski opravdano da je primi što više dece.

Na to su poslednjih pet-šest godina neprestano ukazivali članovi Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, infektolozi, naglašavajući da je ona u svetu obavezna gotovo čitavu deceniju.

Jedan od najupornijih zagovornika obavezne i besplatne vakcine protiv pneumokoka je prof. dr Nedeljko Radlović, pedijatar i generali sekretar Srpskog lekarskog društva. On smatra da ovakva odluka stiže u poslednji čas, jer polovina nekada moćnih antibiotika više nije efikasna.

Podsećamo, u februaru 2016. godine ova vakcina je novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) dodata na spisak obaveznih, čime su se stekli uslovi da u perspektivi bude i besplatna.

Njena sadašnja cena je između 7.000 i 8.000 dinara, a o trošku zdravstvenog osiguranja dobijaju je samo deca bez slezine, sa srpastom anemijom, hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima, dijabetesom, bolestima jetre i bubrega, s malignim oboljenjima i oslabljenim imunitetom.

Dr Goranka Lončarević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut", navodi da će ova vakcina biti obavezna za sve bebe dva meseca po rođenju. Pored direktne koristi u sprečavanju teških infekcija koje prouzrokuje pneumokok, štite se i bake i deke koje su u neposrednom kontaktu sa detetom, jer ova bakterija može biti kobna za starije osobe.

Dr Radmila Kosić, načelnica pedijatrijske službe u Domu zdravlja "Zvezdara", kaže da u svojoj ordinaciji nikada nije imala slučaj da roditelj odbije njenu preporuku da svoje dete vakciniše protiv pneumokoka.

- Razlog je što su uglavnom već imali iskustva sa ovom bakterijom, bilo da je dete već bilo hospitalizovano ili je imalo sedam-osam teških upala ušiju godišnje - objašnjava dr Kosić, dodajući da kada se donese izmenjeni Pravilnik, pravo na besplatnu vakcinu imaće samo novorođenčad, što znači da neće "retroaktivno" važiti za već odraslu, zdravu decu.

Docent dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, objašnjava da su najteže infekcije pneumokokom one koje pogađaju nervni sistem. Takve upale srećom nisu česte, ali u 40 do 45 odsto slučajeva, i pored brze dijagnostike i lečenja, završavaju se smrtnim ishodom.

- Ova bakterija izaziva i upale pluća ili sinusa, ali su one mnogo manje opasne po život. Pneumokok se često naseli u guši deteta, ali u poslednje vreme sve češće viđamo upalu i kod osoba starijih od 50 godina. Pneumokok ne bira godište - kaže dr Stevanović.

Broj doza vakcina koje se detetu daju zavisi od uzrasta. Ukoliko se vakciniše u prvih šest meseci života, ono mora da primi tri doze u razmaku od najmanje mesec dana. Deci uzrasta od šest do 12 meseci daju se dve doze, u razmaku od 30 dana. Vakcinacija između prve i druge godine života zahteva razmak od dva meseca između primanja dve doze. Sva starija deca treba da budu revakcinisana godinu dana posle prve doze. Jasno je na koliku uštedu mogu da računaju roditelji dece rođene posle 1. oktobra, ako se zna da je cena po dozi vakcine minimalno 7.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Politika, Olivera Popović, 08.05.2017.
Naslov: Redakcija