Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VIŠI SUD U BEOGRADU: Odbijena zabrana održavanja izborne skupštine za rukovodeće organe Advokatske komore Beograda. Predsednički kandidati izbore najavili za 13. maj 2017. godine


Viši sud u Beogradu odbio je da zabrani održavanje izborne skupštine za rukovodeće organe Advokatske komore Beograda. Ovu privremenu meru tražilo je sadašnje rukovodstvo AKB, na čelu sa predsednikom Slobodanom Šoškićem. Tako su otklonjene sve prepreke da se izbori održe 13. maja, saopštili su predsednički kandidati za AKB Zora Dobričanin Nikodinović, Mira Mosurović, Jugoslav Tintor i Goran Ninić.

Da bi izbori bili legalni, dovoljan je kvorum od 350 ljudi. Ipak, predsednički kandidati se nadaju da će broj prisutnih u subotu, u Svečanoj sali opštine Stari grad, biti veći. Osim svojih organa, prisutni će birati i delegate za Advokatsku komoru Srbije.

Budući da aktuelni predsednik AKB Slobodan Šoškić ne priznaje ove izbore i da je Upravni odbor zakazao nove za 10. jun, kandidati očekuju opstrukciju. Najavljuju da će se, bez obzira ko pobedi, svi okupiti ispred AKB i pokušati da uđu.

- Ako nam ne dozvole, snaći ćemo se. Nećemo čekati izvršnu pravosnažnu sudsku presudu, koja će im "kupiti" dodatne mesece vlasti - kažu predsednički kandidati.

Tintor je istakao da je mandat članova AKS istekao u februaru prošle godine i da zbog dešavanja u AKB i AK Vojvodine, ni njihovi izbori ne mogu da se održe:

- Opstrukcija izbora liči na posredno pozivanje izvršne vlasti da se uplete u advokatske stvari. Jedini način da se to izbegne jeste da advokati dođu 13. maja i glasaju.

Njegov kolega Goran Ninić izrazio je bojazan da je blokada rada AKS namerna:

- AKS je nadležna za izjašnjavanje o različitim zakonima, a 4.200 advokata čini obrazovanu elitu koja može kritički da razmišlja - kaže Ninić.

Mira Mosurović pozvala je i Šoškića da se pojavi na izborima.

Predsednički kandidati upozorili su da je aktuelno rukovodstvo premašilo četvorogodišnji mandat i da vlada već sedam godina. Izbore za nove organe samo od prošle godine odlagali su pet puta. Kažu i da su članovi UO AKB izabrani nelegalno. Zato je sud već poništio izbor njih četvoro. Svaki izbori koje bi organizovao takav UO, bili bi sporni.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 10.05.2017.
Naslov: Redakcija