Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: OKO 650 POSREDNIKA, PRIVREDNIH DRUšTAVA I PREDUZETNIKA UPISANO JE U REGISTAR MINISTARSTVA TURIZMA, TRGOVINE I TELEKOMUNIKACIJA, A PREKO 1.700 AGENATA JE POLOżILO STRUčNI ISPIT. SLEDEćI KORAK JE UKRUPNJAVANJE AGENCIJA KAKO BI MOGLE BITI KONKURENTNE NA REGIONALNOM TRżIšTU


Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013) Grupacija posrednika u prometu nekretnina omogućila je stručni ispit i osnivanje registra u koji su upisani svi agenti. Oko 650 posrednika, privrednih društava i preduzetnika upisano je u registar Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, a preko 1.700 agenata je položilo stručni ispit. Umanjena je siva ekonomija i povećan prihod u budžetu, a sledeći korak je ukrupnjavanje agencija da bi mogle biti konkurentne na regionalnom tržištu.

Doneti su i Pravilnik o poslovnom prostoru i opremi posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 75/2014) i Pravilnik o evidenciji o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 75/2014) što je umanjilo sivu ekonomiju u toj oblasti. U grupaciju je primljeno 14 agencija koje očekuju napredak od članstva u udruženju.

Snižene kamate na kredite i stambeni krediti u dinarima omogućili su veći promet nekretnina. Broj lažnih oglasa smanjen je za 150.000 mesečno, što je stvorilo objektivnu sliku tržišta i dodatno povećalo promet.

Povećan je kvalitet usluga koje posrednici pružaju, kao i zaštita potrošačkih prava, a država, u celom ovom procesu povećava naplatu poreza, doprinosa, smanjuje rad na crno, koji je u ovoj oblasti bio dosta izražen.

Država je stvorila zakonski okvir za nesmetano poslovanje privrednika, potrošači su navikli da koriste usluge posrednika, a sledeći korak je ukrupnjavanje agencija, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Ovu oblast karakterišu: jedna firma – 1,8 zaposlenih. To nije efikasno, u takvim uslovima ne može da se razvija kvalitet ponude, ne može da se obezbedi kvalitetna usluga i ne može da se obezbedi konkurentnost ovog sektora u odnosu na inostranu konkurenciju", ističe Željko Stojanović iz Ministarstva.

Izvor: Vebsajt RTS, Srđan Dimitrijević, 10.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija