Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: €� OD 9. MAJA 2015. GODINE NA INTERNETU PODACI DA LI SU AGENCIJA I AGENT ZA NEKRETNINE UPISANI U REGISTAR, KAO I NA KOLIKI IZNOS JE AGENCIJA OSIGURANA OD ODGOVORNOSTI ZA šTETU €�


Svi agenti za nekretnine u Srbiji od 9. maja 2015. godine moraju da imaju položen stručni ispit odnosno licencu da bi se bavili tim poslom.

Takođe, od 9. maja 2015. godine građani će u kupoprodaji i zakupu nekretnina imati veću pravnu sigurnost.

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina, Nenad Đorđević, je izjavio Tanjugu da je počela puna primena Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013) koja obuhvata i obavezno osiguranje, pošto da je istekao prelazni period koji traje od 8. novembra 2013. godine.

"Sve odredbe zakona se od danas primenjuju - odredbe o registru i osiguranju, čija je primena jedino bila odložene na godinu i po dana", istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, u prethodnih sedam ili osam meseci , otkada je Komisija za polaganje stručnog ispita u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija počela da radi, stručni ispit je položilo nešto više od 1.150 agenata i steklo uslov da se upiše u registar.

"Naše udruženje očekuje da će se veliki broj naših kolega u najkraćem roku upisati u registar, jer od danas oni koji nisu upisani, bilo da je reč o privrednim subjektima odnosno agencijama ili agentima, ne mogu da se bave ovim poslom", istakao je Đorđević i poručio da su za one koji nastave da rade, a nisu upisani u registar zaprećene stroge kazne.

Zahvaljujući punoj primeni zakona građani će, kako je naveo, dobiti kvalitetniju uslugu i imati veću pravnu sigurnost.

"Najveća korist će biti u tome što će građani moći na Internetu da vide da li su agencija i agent upisani u registar, kao i na koliki iznos je ta firma osigurana od odgovornosti za štetu", istakao je đorđević.

Prema njegovim rečima, minimalan iznos propisan zakonom je 15.000 evra za pojediničani štetni događaj odnosno 45.000 evra ukupno za jednu osiguravajuću godinu.

"Mislim da će građani, takođe, imati bržu realizaciju kupovine, prodaje i izdavanja, s obzirom da je do sada bilo svakakvih agenata. Oni su prošli obuku u Privrednoj komori Srbije i u regionalnim privrednim komorama i položili stručni ispit, i naučili mnogo više nego pre što su znali", istakao je đorđević.

On je kazao da će se od ove godine 9. maj obeležavati kao Dan posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Srbije.

"Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti u PKS je 9. maj proglasila Danom posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Srbije i taj datum ćemo obeležavati kao svoj dan zbog početka primene zakona, zato što naša profesija od ove godine ima novi početak", naglasio je Đorđević.

Izvor: Vebsajt B92, 9.5.2015.