Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIRANJU I OBEZBEĐENJU FINANSIRANJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE : • Očekuje se da će početkom primene Zakona, 1. juna 2015. godine poljoprivrednici obezbediti stabilnije finansiranje proizvodnje •


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Dušan Vujović, izjavio je da Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu predstavlja evropski važnu manifestaciju na kojoj se okupljaju ljudi koji znaju šta znači poljoprivreda i koliki je njen značaj.

Vujović je na svečanoj ceremoniji otvaranja istakao da je država spremna da pruži podršku poljoprivrednicima, odnosno da poboljša infrastrukturu i unapredi subvencionisanje poljoprivrede.

"Najvažnije je da poljoprivrednim proizvođačima pružimo mogućnost da proizvode, a investitorima da ulažu u Srbiju", naglasio je on.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević-Bošković, ukazala je na to da je ovaj sajam odličan povod da se svi zajedno podsetimo značaja poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje.

"Srbija je, i pored katastrofalnih poplava koje su je zadesile, imala uspešnu proizvodnu godinu, pri čemu je povećala izvoz poljoprivrednih proizvoda, smanjila uvoz i ostvarila suficit veći od milijardu evra", precizirala je Bogosavljević-Bošković.

"Naša zemlja raspolaže izvanrednim potencijalima za razvoj svih vrsta poljoprivrede, ali su naši prinosi često ispod evropskog proseka", predočila je ona i dodala da to treba promeniti, odnosno da treba učiniti sve kako bi se omogućilo povećanje prinosa.

Prema njenim rečima, glavni cilj Srbije jeste obezbeđenje kvaliteta, kvantiteta i konstantnosti naše poljoprivrede, a iznad svega cilj je proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane za prehranu našeg stanovništva, kao i za izvoz.

Bogosavljević-Bošković je izrazila uverenje da će Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, čija primena počinje 1. juna 2015. godine, pomoći poljoprivrednicima da obezbede stabilnije finansiranje svoje proizvodnje.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 10.5.2015.