Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O PRIVREMENOJ ZABRANI UVOZA PELETA OD DRVETA: Uvodi se privremena zabrana uvoza peleta na 90 dana


Vlada Republike Srbije uvela je privremenu zabranu uvoza peleta od drveta iz tarifne oznake 4401 31 00 00, na period od 90 dana.

Kako se navodi u Odluci o privremenoj zabrani uvoza peleta od drveta ("Sl. glasnik RS", br. 30/2024), ograničenje se uvodi “u cilju neophodne zaštite života i zdravlja biljaka i životinja”.

U poređenju sa prethodnim zimama, potražnja za ogrevom je bilo znatno slabija.

Prema podacima sa sajta Peletbukov.rs, cene peleta u Beogradu i Pančevu kreću se od oko 26.000 dinara za tonu do 29.000 dinara.

Vlada Republike Srbije je tokom 2022. godine donosila uredbe o ograničenju cene peleta, kako bi “sprečila poremećaje na tržištu koji mogu ugroziti energetsku bezbednost zemlje”. Cena ovog energenta tada nije smela da pređe 38.000 dinara.

Tada je na snazi bila i zabrana izvoza peleta, na koju su se proizvođači žalili, zbog gomilanja zaliha i nemogućnosti da iskoriste visoke cene na međunarodnom tržištu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Pantelić, 08.04.2024.
Naslov: Redakcija