Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Prilikom upisa u prvi razred obavezna potvrda o vakcinisanju deteta. Roditelji koji se ogluše o ovu obavezu snosiće sankcije, među kojima je krajnja izuzeće iz porodice


Potvrda o vakcinisanju deteta obavezna je prilikom upisa đaka u prvi razred, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, navodeći da država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o tu obavezu.

Šarčević je rekao da će roditelji koji se ogluše o tu obavezu snositi sankcije, među kojima je krajnja izuzeće iz porodice.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja insistira na vakcinisanju dece i daje rok do 1. septembra svim roditeljima koji to nisu do sada učinili, rekao je Šarčević.

Govoreći o zadatku racionalizacije škola, koji podrazumeva vertikalno spajanje u manjim, slabije razvijenim sredinama, ministar zaključuje da je reč o velikom poslu koji su mnogi do sada izbegavali.

"Postoje opštine koje su se sa 20.000 stanovnika stopile na dvostruko manje, imaju 10 isturenih odeljenja sa po pet, šest đaka, koji će ostati u svojim zgradama, nećemo nijednog od njih navoditi da putuju 20 kilometara do škole. Ali ima i škola koje sa toliko učenika imaju direktora, sekretara i još osoblja", objašnjava Šarčević.

U ovom slučaju, naveo je ministar, najveća je bojazan za radna mesta.

Prema njegovim rečima, prilikom spajanja škola vodiće se računa o adekvatnoj blizini i pedagoškom ambijentu, a da će škole koje ostaju prazne biti pretvorene u mesta za đački turizam, po ugledu na evropske zemlje.

Na taj način selo će oživeti na drugačiji način, a mladi u njemu dobiti priliku za zaposlenje, kaže Šarčević.

Ministar prosvete naglasio je još jednom da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u prosveti stvorila kontraefekte.

"Mladi prosvetni radnici, većinom žene, imaju status na privremenim i povremenim poslovima. Insistiram da se zabrana ukine prvo u prosveti, jer to neće koštati državu ništa, ostaje isti broj radnih mesta, a samo se menja status zaposlenih", ističe Šarčević.

Stalno zaposlenje daje dodatne finansijske mogućnosti prosvetnim radnicima, mogućnost da podignu stambeni kredite, osnuju porodicu i time doprinesu natalitetu države, zaključio je ministar prosvete.

Izvor: Vebsajt Kurir i Novosti, 07.04.2019.
Naslov: Redakcija