Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Izmene u skupštinskoj proceduri tokom maja 2019. godine


Izmene Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) koje, na inicijativu Fondacije "Tijana Jurić", podrazumevaju uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece naći će se u Narodnoj skupštini Republike Srbije nakon prvomajskih praznika.

Izmenjen Krivični zakonik uskoro trebalo da bude u potpunosti gotov, nakon čega će ući u skupštinsku proceduru, pred poslanike koji bi trebalo da ga izglasaju.

"Ostalo je još vrlo malo konsultacija koje se očekuju da u narednom periodu budu završene", navodi neimenovan izvor upoznat sa radom Radne grupe koja se bavi izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Najveća promena Krivičnog zakonika jeste usvajanje inicijative kojom se predviđa uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece.

Međutim, Radna grupa koju je poslednjeg dana prošle godine formirala ministarka pravde Nela Kuburović predvidela je da sankcija doživotne robije bude uvedena za sva najteža krivična dela i tako zameni postojeću kaznu od 40 godina zatvora.

Inicijativu je pre više od dve godine pokrenuo osnivač Fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, otac Tijane (14), devojčice koja je 2014. godine ubijena.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da su prošla tri meseca od najave predsednika RS i ministarke pravde da će zakon biti vrlo brzo u Narodnoj skupštini, on je nedavno imao niz sastanaka gde mu je objašnjeno zbog čega zakon nije realizovan u prvobitnom najavljenom roku.

"Imao sam razgovor sa predsednikom i sa vodećim ljudima, predstavnicima naše vlade, koji su objasnili da zbog velikog obima posla nisu uspeli da završe u prvobitnom roku koji su najavili. Takođe, oni su rekli da je krajnji rok da se predlog nađe pred poslanicima odmah iza prvomajskih praznika", rekao je Jurić.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.04.2019.
Naslov: Redakcija