Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Ukoliko osoba koja se u dokumentima vodi na određenoj adresi ode, a ne odjavi se, svaka kazna koju napravi i potražnja dugovanja, doći će na lokaciju na kojoj je prijavljena


Na vašoj adresi je prijavljena osoba koja se odselila odavno, ali se nije odjavila. Svaka kazna ili potraga organa gonjenja za tim licem, završiće kucanjem na vaša vrata, a to nije najgore – u dom vam mogu upasti izvršitelji sa nalogom za prinudnu naplatu dugovanja koje niste napravili.

Prijavili ste prijatelja, rođaka ili podstanara na svoju adresu, a u međuvremenu, ta osoba je otišla i nije se odjavila. Upravo je odjava nekog sa adrese, procedura koja može spasiti vlasnika stana mnogih muka, a možda i nesreće, da ostane bez svega što ima.

Ukoliko osoba koja se u dokumentima vodi na određenoj adresi ode, a ne odjavi se, svaka kazna koju napravi i potražnja dugovanja, doći će na lokaciju na kojoj je prijavljena.

Upravo tada za vlasnika stana može nastupiti haos, kada se iznenada nađe na udaru izvršitelja prinudne naplate dugovanja, pri čemu može ostati bez svega što ima, zbog nekog sasvim drugog ko je – ko zna gde.

Kada na vrata stignu izvršitelji, započeće zaplenu, a pri pokušaju bilo kakvih objašnjenja, tražiće dokaze da stvari na toj adresi, pripadaju domaćinu. Da bi potkrepio svoje tvrdnje, vlasnik mora da priloži račune i uđe u komplikovan proces žalbi na izvršitelje i dokazivanja vlasništva, a do tad će njegove dragocenosti već biti oduzete.

Ono što je interesantno, vlasnik ne može odjaviti prijavljeno lice, ukoliko ono nije prisutno, pa su sve navedene situacije samo početak pakla za vlasnika stana.

- Vlasnik ima pravo da traži odjavu lica sa svoje stambene jedinice, uplaćuje se taksa propisana zakonom, uz priložen vlasnički list i kopiju lične karte, podnosi se pisani zahtev da se određeno lice odjavi sa adrese i tada se vrši pasivizacija adrese, ali se to lice i dalje vodi na njoj, samo što više ne može da izvadi lična dokumenta niti bilo šta drugo dok ne promeni adresu. Samo lice koje se prijavilo na adresu, može da se odjavi sa nje - rekli su u policiji.

Dakle, čak i u slučaju odjave, vlasnik se ne može, u potpunosti, rešiti problema koje mu može napraviti "uljez" koji odavno nije na njegovoj adresi.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, D. Novaković, 06.04.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija