Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O NACIONALNOM OKVIRU KVALIFIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE: Svako zvanje dobiće svoju šifru, usklađenu sa evropskim registrom kvalifikacija


Kakvo znanje i veštine nosi koja diploma, šta je tačno naučio tokom školovanja inženjer, šta tehničar, a šta menadžer ubuduće će moći da znaju poslodavci, kada biraju nove radnike. Narodna skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 27/2018), koji je najavljivan više puta u poslednjih deset godina.

Zahvaljujući NOKS-u, diplome iz Srbije biće prepoznate i u Evropi, jer će svaki profil biti opisan prema međunarodnim standardima. Svako zvanje dobiće svoju šifru, usklađenu sa evropskim registrom kvalifikacija.

Zakon predviđa i formiranje saveta za NOKS i agencije za kvalifikacije i sektorskih veća, koji će izraditi standarde, prema kojima će nastati jedinstveni registar NOKS. U registru treba da se nađe nekoliko hiljada zanimanja i da bude rešen problem sadašnje neusklađenosti između profila za koje se mladi školuju i onih koja se nalaze u zvaničnom registru zanimanja. Mnoga zanimanja iz registra više i ne postoje, a mnoga nova još nisu uvedena u njega.

NOKS će obuhvatiti ne samo zvanja stečena u redovnom školovanju tokom srednje škole i studija, već i sve kvalifikacije stečene kasnije, prema konceptu celoživotnog učenja.

Samo u visokom obrazovanju postoji više od 2.000 kvalifikacija, a tu su i srednjoškolske i sve druge kvalifikacije, pa će svaka od njih biti detaljno opisana.

Izvor: : Vebsajt Novosti, I. M., 06.04.2018
Naslov: Redakcija