Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKOJ UPRAVI: Način rada na koji obavezuje ovaj propis povećava pravnu sigurnost i transparentnost rada, čime se smanjuje i prostor za korupciju i druge vidove zloupotreba vršenja javnih ovlašćenja


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozdravio je usvajanje Zakona o elektronskoj upravi ("Sl. glasnik RS", br. 27/2018 - dalje: Zakon) u Narodnoj skupštini i ocenio da je ovim Srbija sada bliže modernoj i elektronskoj upravi.

Ružić je tom prilikom istakao da je ovaj Zakon jedan od osnovnih stubova razvoja potpune i funkcionalne e-uprave jer će u praksi prvi put na sistemski način obavezati sve u upravi na primenu modernih tehnologija u svim administrativnim postupcima koje građani i privreda imaju sa državom.

On je poručio da je digitalizacija prioritet Vlade Srbije, što je jasno i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić postavila kao cilj u svom ekspozeu, i na ovom polju ostvareni su dobri rezultati kroz uspostavljanje mnogobrojnih usluga.

Prema njegovim rečima, sada, na temelju sopstvenih vrednih iskustava, gradiće se održiv sistem elektronske uprave.

Suština našeg zajedničkog napora je, kako je naglasio, da primenom novih tehnologija olakšavamo komunikaciju između građana i uprave, menjamo način na koji se pružaju javne usluge i osiguravamo realne šanse da građani brže završavaju poslove koje imaju sa upravom i da ih to manje košta.

Ministar državne uprave je dodao da je težnja da se papiri pošalju u arhive i istoriju, gde im je u savremenom svetu i mesto.

Ružić je naglasio da način rada na koji obavezuje ovaj propis povećava i pravnu sigurnost i transparentnost rada, čime se smanjuje i prostor za korupciju i druge vidove zloupotreba vršenja javnih ovlašćenja.

Kada u rad uprave uvedete savremene tehnologije, softvere, kada onemogućite da neki papir stoji u nečijoj fioci, isključujete i svaku mogućnost da rešavanje zahteva građana zavisi od volje pojedinca, naveo je Ružić.

On je napomenuo da je opštinama i gradovima potrebna podrška kako bi svoj rad prilagodili novim zahtevima, pa je Ministarstvo kroz dva programa za ovu godinu obezbedilo ukupnu podršku od 96 miliona dinara za nabavku novih tehnologija i prilagođavanje rada uprave u skladu sa reformskim procesima.

Izvor: Vebsajt Vlade, 05.04.2018
Naslov: Redakcija