Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI KONKURENCIJE: Izmenom Zakona biće omogućeno da Komisija za zaštitu konkurencije vodi upravni postupak


Izmenom Zakona o zaštiti konkurencije ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 i 95/2013 - dalje: Zakon) biće omogućeno da Komisija za zaštitu konkurencije vodi upravni postupak, najavio je predsednik Komisije Miloje Obradović.

On je na međunarodnoj konferenciji o izazovima u primeni politike zaštite konkurencije na putu ka EU rekao da je i EU potvrdila da je srpski Zakon koji reguliše tu oblast dobar.

"To ne znači da Zakon ne treba menjati i unapređivati kada se uoče neke slabosti. Osim upravnog postupka, menjaće se još neke organizacione stvari u radu Komisije", rekao je Obradović.

Dodao je da konkurenciju najčešće narušavaju javna preduzeća koja imaju prirodni monopol.

"Utisak je da javna preduzeća još ne znaju šta znači konkurencija i nesvesno je narušavaju", rekao je Obradović.

Komisija, prema njegovim rečima, do sada nikom nije odbila zahtev za kupovinu firmi i povećanje koncentracije na tržištu.

Česte prijave Komisija dobija i zbog dogovaranja oko cena u javnim nabavkama.

Obradović je rekao da Komisija kontroliše zloupotrebe kod javnih nabavki po prijavi ili ako informaciju sazna preko medija.

Zakon predviđa mogućnost da oštećene firme zbog narušavanja konkurencije na tržištu mogu da traže naknadu štete, ali se to za razliku od EU u Srbiji retko koristi.

Do sada je, prema podacima Komisije, sudovima podnet mali broj tužbi za naknadu štete zbog povrede konkurencije i ni jedna nije bila uspešna.

Izvor: Vebsajt 021, 09.04.2017.
Naslov: Redakcija