Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: Izmenama Zakona biće uvedena obaveza o redovnom usavršavanju agenata


Čak 242 agencije za promet nepokretnostima u Srbiji prodaje nekretnine "na crno", rečeno je na međunarodnom savetovanju trgovaca nekretninama "Nauči da uspeš".

"U Srbiji je registrovano 2.200 licenciranih agenata za prodaju nepokretnosti, a 1.500 njih je zaposleno u agencijama za promet, što daje osnovanu sumnju da i oko 700 trgovaca nepokretnostima ne radi po zakonu", kaže Mića Đoković iz nacionalnog udruženja Klaster nekretnina.

Kako je rečeno na skupu, tek svaki deseti licencirani prodavac nekretnina u Srbiji je posećivao stručne skupove radi usavršavanja.

Zbog toga, kaže Đoković, u narednom periodu će se doneti predlog da se u Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013 - dalje: Zakon) uvede obaveza o redovnom usavršavanju agenata.

"Isto tako, jedan od važnih problema je što niko nema zbirni podatak koliko je ukupno zaključenih ugovora o prodaji i iznajmljivanju stanova, kuća, zemljišta, lokala, bilo u toku godine, jer, po Zakonu, posrednici ne moraju da vode takvu statistiku", kažu iz Klastera nekretnina.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija planira da u 2017. godini oformi Radnu grupu za izmenu Zakona, kako bi se nedostaci koji su u proteklom period primećeni, otklonili, rečeno je na skupu. Jedna od predloženih novina je i da se ispiti za dobijanje licenci za agenta u sledećoj godini povere strukovnim organizacijama pod nadzorom Ministarstva trgovine.

Postavilo se i pitanje da li je dužnost budućeg kupca stana da zaključi ugovor o posredovanju pre nego što vidi nekretninu koju želi da kupi, ili samo kada se odluči da je plati. Dosadašnja praksa kod pojedinih agenata je bila da ne žele da pokažu stan pre ugovora sa građanima, te su Ministarstvu trgovine, kako je rečeno, pristizale žalbe da agenti žele da im naplate usluge koje nisu izvršene.

Izvor: Vebsajt 021, 07.04.2017.
Naslov: Redakcija