Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Poreskoj upravi za osam meseci prijavljeno 200 građana koji ne plaćaju obaveze po osnovu poreza na prihode od nepokretnosti


Od početka akcije Poreske uprave "Prijavi komšiju koji izdaje stan, a ne plaća porez" za osam meseci odazvalo se nešto više od 200 građana.

Iako je prijava anonimna, ako je suditi po brojkama, izgleda da građani nisu mnogo zainteresovani da cinkare svoje susede.

Naime, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji ima 122.530 stanova koji se izdaju u zakup, kao i još 136.949 stanova gde navodno stanuju rođaci vlasnika, pa se broj od 200 prijavljenih, kako tvrde stručnjaci, može posmatrati kao statistička greška uzimajući u obzir da se izdaje oko 260.000 stanova. Na drugoj stani, prihod od izdavanja nekretnine poreznicima prijavljuje tek jedan odsto stanodavaca.

Ipak, ekonomista Momir Brklja smatra da cinkarenje nije način da država u legalne tokove uvede sve one koji decenijama rentiraju stanove, a ne plaćaju porez.

"Ako bi se naplatio porez samo od ovih stanova koji su registrovani u popisu, u državnu kasu godišnje bi se slilo oko 22 miliona evra, i to ako pođemo od pretpostavke da se najviše izdaju manji i jeftiniji stanovi. Ipak, mnogo više prihoda slilo bi se u državnu kasu kada bi se našao način da sve popularnije izdavanje "stanova na dan" izađe iz sive zone. Turisti vrlo lako i brzo nađu "stan na dan", dok izgleda oni koji su plaćeni novcem poreskih obveznika da to urade ne mogu", kaže Brklja.

On napominje da je ovako mali broj prijava verovatno i posledica toga što građani s državom nemaju prijateljski odnos.

Podsetimo, Poreska uprava pokušava da natera građane Srbije da prijave komšije koje izdaju stanove, a ne plaćaju porez. Preko sajta "Poreski alarm" može da se prijavi osoba za koju se sumnja da ostvaruje i ne prijavljuje prihode na osnovu izdavanja u zakup nepokretnosti.

Obavezu da prijavljuje prihode od izdavanja stanova nemaju samo stanodavci koji rentiraju nekretnine, već ovo pravilo važi i za vlasnike apartmana koji ih izdaju turistima na dan. I njih komšije mogu da cinkare.

Međutim, iako cinkarenje komšija očigledno nije u modi, građani su i te kako prijavljivali Poreskoj upravi neizdavanje računa preko fiskalnih kasa, izdavanje lažnih i neodgovarajućih računa, kao i nepravilnosti vezane za neprijavljene radnike, a kako navode u ovoj državnoj instituciji, povećanje poziva može se objasniti i kampanjom koja je bila prisutna zbog nagradne igre "Uzmi račun i pobedi".

Izvor: Vebsajt 021, 09.04.2017.
Naslov: Redakcija