Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA SPREMNA ZA OTVARANJE JOŠ ČETIRI POGLAVLJA U PREGOVORIMA SA EU


Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je da se nada da će četiri nova poglavlja biti otvorena u junu i istakla da je cilj Srbije da sva poglavlja budu otvorena do kraja 2018. godine.

Miščević je precizirala da je reč o poglavljima 7 (o intelektualnoj svojini) i 29 (o carinskoj uniji), za koje se pregovaračke pozicije Beograda već nalaze u Briselu i poglavljima 6 (o kompanijskom pravu) i 30 (o ekonomskim odnosima), na kojima se u Beogradu uveliko radi.

Na pitanje da li bi moglo da se dogodi da Malta ne sazove Konferenciju na kraju svog predsedavanja EU i da poglavlja ne budu otvorena, Miščević je odgovorila da ne vidi šta bi moglo da se dogodi, pa da bude takvog iznenađenja da do kraja malteškog predsedavanja ne otvorimo poglavlja za koja smo spremni.

"Uslov je da pripremimo pregovaračke pozicije. Stalno razgovaramo sa Maltežanima i u Briselu i ovde, oni znaju na čemu radimo. Prvi su koji, posle Evropske komisije, vide šta smo sve pripremili", rekla je Miščević.

Uprkos tome što se EU suočava sa Bregzitom i pomeranjima na mestu predsedavajućeg Unije (Estonija će u drugoj polovini ove godine predsedavati umesto Britanije), Miščević je istakla da je cilj Srbije da sva poglavlja budu otvorena do kraja 2018. godine.

Kao primer da posustajanja nema, Miščević navodi i to da se u ovom momentu u Komisiji nalaze i dva akciona plana za poglavlja jedan, slobodno kretnje robe, kao i za poglavlje 19, socijalnu politiku i zapošljavanje, kao i da smo "gotovo spremni" i za usvajanje akcionog plana za poglavlje tri, o međusobnom priznavanju kvalifikacija.

"Radimo na svemu za šta imamo dokumenta, različitim tempom, koji naravno, zavisi i od zahteva u pregovaračkom procesu. Nekada to ide mnogo brže, pa nas pregovaračka pozicija iznenadi, a nekada nam otvori pitanja koja interno moramo da razrešavamo", Ukazala je Miščević.

Izvor: Vebsajt Blic, 10.04.2017.
Naslov: Redakcija