Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O ODRŽAVANJU ČISTOĆE: Radi održavanja i zaštite na javnoj površini, nije dozvoljeno bacati papire, opuške i druge otpatke van posuda za otpatke i na drugi način stvarati nečistoću na javnoj površini. Kada komunalni policajci, lično neposrednim opažanjem utvrde povredu propisa, izdaju prekršajni nalog u fiksnom iznosu od 10.000 dinara


Nije retkost da čujete od pešaka ili vozača kako ih je pogodio pikavac ili ambalaža od hrane ili pića koju je neko izbacio iz kola. Mada su retke situacije da komunalna policija uhvati one koji to rade na delu, kazna za takav prekršaj uopšte nije mala.

Mnogi koriste nedovoljno prisustvo broja komunalnih policajaca na ulici i već po navici se vode time: "Ma neće baš sad da naiđu" i u većini slučajeva prođu nekažnjeni.

Treba ipak da znate da ako naiđu, da ćete sigurno platiti 10.000 dinara kazne za to.

Shodno Odluci o održavanju čistoće ("Sl. list grada Beograda", br. 27/2002, 11/2005, 6/2010 - dr. odluka, 2/2011, 10/2011 - dr. odluka, 42/2012, 31/2013, 44/2014 i 79/2015), radi održavanja i zaštite na javnoj površini, nije dozvoljeno bacati papire, opuške i druge otpatke van posuda za otpatke i na drugi način stvarati nečistoću na javnoj površini. Kada komunalni policajci, lično neposrednim opažanjem utvrde povredu propisa, izdaju prekršajni nalog u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, za kršenje navedenog propisa u skladu sa Zakonom – kažu u Sekretarijatu za poslove komunalne policije.

Osim što izbacivanjem opušaka, ambalaže i papira zagađujemo životnu sredinu, tako možemo ozbiljno da ugrozimo i ostale učesnike u saobraćaju.

Nedavno sam se vozio motorom i usred vožnje ugledao žar od cigarete koji je leteo u pravcu moje glave. Jedva sam zadržao pravac, pošto sam refleksno počeo da okrećem upravljač motora. Mogao sam da stradam jer je iza mene bilo puno vozila - priča šokirani Beograđanin A.P. (43).

Ima i onih koji su gore prošli.

- Suprug i ja smo se vraćali sa sela i na delu puta pored koga nema saobraćajne signalizacije, a okolo samo šuma, ka kolima je poletela limenka piva iz automobila ispred nas. Muž je u trenutku "seo" na gas, ali srećom iza nije bilo nikoga. Ne smem da zamislim šta bi bilo da je bilo vozila iza nas. Ovako smo "samo" platili novu šoferšajbnu 100 evra – kaže Jelena iz Novog Sada.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 09.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija