Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O BEZBEDNOSTI LIFTOVA: Pravilnik je na snazi od 10. marta 2017. godine. Instalater lifta, proizvođač bezbednosne komponente ili njegov zastupnik u RS može najkasnije do 1. januara 2018. godine da stavi na tržište liftove i bezbednosne komponente proizvedene prema Pravilniku iz 2010. godine – što predstavlja prelazni period za prilagođavanje novom Pravilniku


U Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga u Novom Sadu predstavljeni su najnoviji tehnički propisi o bezbednosti liftova i bezbednosti proizvoda za upotrebu u potencijalno eksplozivnoj atmosferi.

Ministarstvo privrede Republike Srbije i IPA Tvining Program EU "Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema infrastrukture kvaliteta i tela za ocenjivanje usaglašenosti proizvoda u Srbiji", u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, predstavili su ključne novine ovih tehničkih propisa u odnosu na prethodne verzije.

Novi Pravilnik o bezbednosti liftova ("Sl. glasnik RS", br. 15/2017) usklađen je sa zahtevima Direktive 2014/33/EU, a stupio je na snagu 10. marta 2017. godine, zamenivši prethodnu verziju Pravilnika o bezbednosti liftova ("Sl. glasnik RS", br. 101/2010) iz 2010.

Ovaj Pravilnik se odnosi pre svega na instalatere liftova i proizvođače bezbednosnih komponenti liftova, kao i na imenovana tela za ocenjivanje usaglašenosti.

Mile Mitrović, rukovodilac grupe u Sektoru kvaliteta i bezbednosti proizvoda Ministarstva privrede, posebno je istakao ključne razlike u odnosu na Pravilnik iz 2010. godine, naglasivši da instalater lifta, proizvođač bezbednosne komponente ili njegov zastupnik u Republici Srbiji može najkasnije do 1. januara 2018. godine da stavi na tržište liftove i bezbednosne komponente proizvedene prema pravilniku iz 2010. godine – što predstavlja prelazni period za prilagođavanje novom Pravilniku.

Donošenjem Pravilnika o pregledu liftova u upotrebi, kako je istakao Mitrović, planirano je razdvajanje oblasti koja se odnosi na propisivanje zahteva za redovne i vanredne preglede liftova u upotrebi, zahteva za održavanje liftova, uslova za spašavanje lica iz lifta, kao i zahteva koje mora da ispuni telo za pregled lifta.

O novom Pravilniku o opremi i zaštitnim sistemima namenjenim za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama ("Sl. glasnik RS", br. 10/2017) govorio je Aleksandar Dragićević, savetnik u Sektoru kvaliteta i bezbednosti proizvoda Ministarstva privrede. Ovaj tehnički propis primenjivaće se od 1. maja 2017. godine. Područje primene je veoma široko, jer obuhvata opremu i zaštitne sisteme, sigurnosne uređaje, upravljačke uređaje i uređaje za regulaciju i komponente namenjene za ugradnju, istakao je Dragićević.

Ovde je posebno istaknuto da proizvođači imaju različite mogućnosti i kombinacije modula za dokazivanje usaglašenosti proizvoda sa suštinskim zahtevima propisa.

Izvor: Vebsajt Privredna komora Srbije, 07.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija