Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TURIZMU: OD 15. APRILA 2016. GODINE POSLOVNO IME, FIRMA I DRUGI NAZIV, NAZIV OGRANKA, PROSTOR VAN POSLOVNOG SEDIšTA ILI ODGOVARAJUćA ORGANIZACIONA JEDINICA KAO I OZNAKA PRUżAOCA UGOSTITELJSKIH USLUGA NE MOżE DA SADRżI REčI KOJE UKAZUJU NA VRSTU UGOSTITELJSKOG OBJEKTA


Od 15. aprila 2016. godine vlasnici ugostiteljskih objekta moraće da prihvate Zakon o izmenama i dopunama Zakona o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 84/2015 - dalhe: Zakon), te kafići, hoteli, restorani, barovi i drugi ugostiteljski i smeštajni objekti u svom nazivu neće smeti da koriste ove reči.

To znači da "Bar Marija" može da se zove samo "Marija", a "Kafe poslastičarnica Una" mora da iz imena izbaci i reči "kafe" i "poslastičarnica". "Hotel Park" može da bude samo "Park", a nije jasno šta će raditi "Kafanica kod Bore" ili ugostiteljski objekat "Bistro".

Član 67. Zakona propisuje da "poslovno ime, firma i drugi naziv, naziv ogranka, prostor van poslovnog sedišta ili odgovarajuća organizaciona jedinica kao i oznaka pružaoca ugostiteljskih usluga ne može da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta", što je dovelo do nesporazuma među ugostiteljima i hotelijerima. Naime, nije jasno koje sve reči spadaju u grupu "nedozvoljenih" u poslovnom imenu.

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević, vlasnik kafe poslastičarnice "Mocart" upoznat je sa ovim članom Zakona. Kako kaže, nije siguran šta će raditi sa svojim objektom, koje bi trebalo da izbaci reči "kafe" i "poslastičarnica" iz naziva, a čime će gubiti na bonitetu.

"Ja ću podneti zahtev za promene koje traže. Ovo je dodatni trošak ugostiteljima, nije u preduzetničkom duhu, a morate sve živo da menjate - pečat, račun u banci, depo-karton, naziv u fiskalnim kasama, štampačima. Gubite bonitet, plaćate takse. Mene će usaglašavanje sa Zakonom koštati oko 150 evra", tvrdi Stanojević.

Kako dodaje, građani će ovim članom Zakona biti pogođeni, jer više neće znati u koji objekat ulaze - biće neprepoznatljivi i gubi se na ugledu koji su ugostitelji gradili desetinama godina.

Izvor: Vebsajt B92, 09.04.2016.
Naslov: Redakcija