Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSEBNIM MERAMA ZA SPREČAVANJE VRŠENJA KRIVIČNIH DELA PROTIV POLNE SLOBODE PREMA MALOLETNIM LICIMA: TRI GODINE OD USVAJANJA ZAKONA REGISTAR PEDOFILA I DALJE PRAZAN. IZ MINISTARTSVA PRAVDE NAVODE DA JE RAZLOG TOME NEPOSTOJANJE PRAVOSNAżNIH PRESUDA, NAKON USVAJANJA ZAKONA


8. aprila 2013. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije jednoglasno je usvojen Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima ("Sl. glasnik RS", br. 32/2013), u javnosti nazvan "Marijin zakon", a Registar pedofila je i dalje prazan - rekao je Slobodan Jovanović, inicijator donošenja pomenutog propisa i otac brutalno ubijene osmogodišnje devojčice.

Jovanoviću je, kako je rekao, nejasno zašto nema Registra pedofila, a postoji Registar dužnika za neplaćene kazne i slične baze podataka. On smatra da je problem u našim sudovima, koji kada sude pedofilima jednostavno ne koriste zakonsku mogućnost da osuđeni bude evidentiran u Registru.

U Ministarstvu pravde, naime, kažu da je pomenuti Registar bez upisanih podataka zato što još nije doneta nijedna pravosnažna presuda. Po Zakonu se u Registar upisuju podaci počinilaca koji su delo učinili posle donošenja ovog Zakona.

Izvor: Vebsajt Novosti, Lj. P., 09.04.2016.
Naslov: Redakcija