Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: IZGRADNJA VETROPARKOVA SNAGE I DO 100 MEGAVATA BIćE OMOGUćENA DONOšENJEM POZAKONSKIH AKATA DO KRAJA 2016. GODINE


Srbija je u poslednje dve godine dobila 57 malih hidroelektrana, 97 solarnih elektrana, prvi vetropark i pet elektrana na biogas, rekao je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić. On je objasnio da će za energetiku u narednim mesecima najvažnije biti usvajanje podzakonskih akata koji će omogućiti gradnju vetroparkova snage i do 100 megavata, a da je dosad 99 odsto tog posla gotovo.

- Pred nama je sada nekoliko osetljivih pitanja koja treba da budu rešena podzakonskim aktima, a tu pre svega mislim na ona vezana za vetroparkove - rekao je Antić na konferenciji "Energetska budućnost Balkana". - Kada se donesu, obezbediće se finansiranje velikih projekata, koji će uskoro doći i do ukupne snage od 500 megavata samo iz energije vetra.

Antić je objasnio da će potrošnja električne energije samo da raste, ali da je potrebno da naše termokapacitete modernizujemo.

- Svestan sam da će od 2023. godine morati da se radi na zamenskim kapacitetima - dodao je ministar. - Imamo "Kostolac B3", projekat koji je već otpočet, jedan od tih zamenskih kapaciteta. Ipak, do 2025. godine će morati još jedan termokapacitet da bude izgrađen, jer ćemo neke stare blokove morati da ugasimo. Na ovo nas obavezuje i Direktiva o velikim ložištima, koju smo potpisali, a sada treba da radimo na ispunjenju tih ciljeva.

Ministar je još dodao da je 2015. godina prva u kojoj su sva ključna energetska preduzeća završila u plusu - EPS, "Srbijagas", "Transnafta", EMS i NIS.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. J., 08.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija