Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UGROŽEN RAD CENTRA ZA HUMANU I MOLEKULARNU GENETIKU ZBOG DUGOVANJA OD STRANE TUŽILAŠTAVA U SRBIJI


Rad "Centra za humanu i molekularnu genetiku" Biološkog fakulteta u Beogradu doveden je u pitanja zbog neizmirenih dugovanja.

U laboratoriji, zahvaljujući čijim analizama se rasvetljavaju i najteži zločini, procenjuju da im domaće pravosuđe duguje desetine milione dinara.

Nemaju pravo na grešku, ali ni način kako da naplate dugove i tako obezbede redovno finansiranje. Centru za humanu i molekularnu genetiku Biološkog fakulteta najviše duguju oni koji ih angažuju i kojima su rezultati njihovih analiza neophodni.

"Naši komintenti su različiti nivoi tužilaštva u Srbiji. Specijalno tužilaštvo, visoka javna tužilaštva, zatim osnovna javna tužilaštva. Praktično oni su adrese na koje mi fakturišemo, a koje naređuju analize. Generalno nama trenutno duguju negde 50 miliona dinara. Vi stalno imate taj problem sa ogromnim dugom koji je praktično prihodovan, ali nemate ga na stanju", rekao je Dušan Keckarević iz Centra za humanu i molekularnu genetiku.

Viši sud u Beogradu odgovara da na ime izvršenih veštačenja duguje ukupan iznos od 44.244,00 dinara, koji će biti isplaćen do kraja aprila meseca. S druge strane Više javno tužilaštvo ne navodi sumu, ali podseća da kao i sva druga tužilaštva sredstva dobija iz budžeta. Finansijski plan usvaja krajem godine, a izmirenje duga zavisi od priliva sredstava na račun sa kog se isplaćuju ne samo Centar, već i sve ostale institucije i pojedinci koje tužilaštvo angažuje.

U međuvremenu, dok čeka da novac legne, Centar mora da se snalazi. Dušan Keckarević zaključuje da je zbog jaza u utvrđivanju ko je nadležan sistem neažuran.

"Takve situacije vam predstavljaju blok u radu, to oduzima pažnju, energiju, zaustavlja sam proces na određeno vreme i na taj način ima nesagledive posledice. Sa druge strane to vam uskraćuje manevarski prostor u smislu obrade slučajeva, vi se trudite da date sve od sebe onako kako Zakonik o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014) nalaže ali imate objektivna ograničenja", dodao je Keckarević.

Od utvrđivanja očinstva, preko genetičkih testova do DNK analize i krupnih forenzičkih slučajeva na kojima radi, Centar za humanu i molekularnu biologiju radi analize pri isturenom odeljenju Biološkog fakulteta, koji se nalazi kao podstanar na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Izvor: Vebsajt B92, 07.04.2016.
Naslov: Redakcija