Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O UPISU UČENIKA U SREDNJU ŠKOLU: PROPISANO JE RANGIRANJE KANDIDATA ZA UPIS U GIMNAZIJU I STRUčNU čETVOROGODIšNJU šKOLU. PRAVO NA UPIS IMAćE KANDIDATI SA NAJMANJE 50 BODOVA. NOVOST JE DA SE NEćE RAčUNATI BODOVI SA TAKMIčENJA, OSIM U šKOLAMA I ODELJENJIMA ZA TALENTE


Dok se učenici osmog razreda osnovih škola pripremaju za ispite male mature, koji će se polagati od 15. do 17. juna 2016. godine, u srednjim školama i gimnazijama uveliko teku pripreme za junski upis novih đaka u školsku 2016/2017. godinu.

Buduće srednjoškolce ove godine očekuje i niz novina pri upisu, među kojima je glavna novouvedeni "prag znanja" od 50 bodova. Naime, počevši od upisa u školsku 2016/2017, za upis u srednju školu u trajanju od četiri godine, kao i gimnaziju biće potrebno najmanje 50 bodova, koji se ostvaruju na osnovu uspeha tokom školovanja i polaganja male mature, predviđeno je Pravilnikom o upisu učenika u srednju školu ("Sl. glasnik RS", br. 41/2014, 37/2015, 46/2015 i 75/2015).

Kako je objašnjeno iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prag znanja je uveden jer se prethodnih godina, zbog mnogo većeg broja slobodnih mesta nego đaka, dešavalo da učenici sa dovoljnim i dobrim uspehom upisuju gimnazije, dok trogodišnji profili ostaju nepopunjeni.

Inače, plan Ministarstva je da ove godine bude oko pet odsto više slobodnih mesta nego što je učenika u osmom razredu. Ipak, u nekim specifičnim sredinama obezbediće se deset odsto više mesta u odnosu na broj kandidata. To će važiti, na primer, u okruzima gde je ima manje od hiljadu osmaka, da bi se deci omogućio veći izbor škola i smerova.

Testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test, sa pitanjima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, nosiće po deset bodova, a uspeh iz škole obezbeđivaće maksimalnih 70 poena. Novost je da se od ove godine neće računati bodovi sa takmičenja, osim u školama i odeljenjima za talente.

Iz Ministarstva najavljuju i da će 2016. godine učenici koji žele da upišu odeljenja za talentovane fizičare ili informatičare imati jedinstven test, pa će moći istovremeno da se prijave za oba profila. Tako će im se povećati šansa za prolaz, pošto su prethodnih godina morali unapred da biraju između fizike i informatike.

U Ministarstvu kao i prethodnih godina apeluju na đake i njihove roditelje da se pri popunjavanju liste želja ne vode nerealnim očekivanjima, kao ni da se ne opredeljuju za upis na obrazovne profile za koje nemaju ispunjene zdravstvene uslove. U Ministarstvu, takođe, naglašavaju da će se ove godine dosledno sprovoditi planirani upis i da neće biti nikakvih intervencija za eventualno premeštanje učenika. Prema tome više ne bi trebalo da se dešava da neka odeljenja budu prepuna sa po 40 učenika, a druga ostanu ispod minimuma za formiranje odeljenja.

Probni završni ispit za učenike osmih razreda osnovnih škola u Srbiji biće održan 15. i 16. aprila 2016. godine. U petak, 15. aprila u 12 sati, osmaci će raditi probni test iz matematike. Drugog dana probe male mature, osmaci će od devet ujutru rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Istog dana, od 11.30, đaci će rešavati kombinovani test, sa pitanjima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, V. Crnjanski, 09.04.2016.
Naslov: Redakcija