Zastava Bosne i Hercegovine

STOPA POREZA NA IMOVINU NIJE PROMENJENA, ALI U OBRAČUN JE UŠLA NAKNADA ZA GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTA, A OSNOVICA JE TRŽIŠNA VREDNOST LOKACIJE


Važan element ekonomske politike nove vlade biće poreska politika. Ni privrednici ni građani nisu previše zadovoljni dosadašnjom. Privrednicima su počela da stižu nova rešenja na ime poreza na imovinu. Nekima, i do 36 puta veći iznos u odnosu na prošlu godinu.

Stopa poreza nije promenjena, međutim, u obračun je ušla naknada za građevinsko zemljišta, a osnovica je tržišna vrednost lokacije. Poslodavci upozoravaju da će sve veći nameti dovesti do pada privredne aktivnosti, rasta sive ekonomije, a mnogi će ostati i bez posla.

Privrednici koji plaćaju poreze i poštuju zakone, opet su preopterećeni novim nametima, kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

S druge strane, kaže da država nije ništa uradila na suzbijanju sive ekonomije.

Politika lokalnih samouprava, kojoj je prepušteno da procenjuje tržišnu vrednost nepokretnosti i nivo opterećenja privrede, imaće pogubne posledice, upozorava Rajić.

„Ukoliko se ne bude uveo red, i ukoliko Ministarstvo finansija ne ograniči mogućnosti koje su date poreskim upravama da one potpuno samostalno bez ikakvih analiza i kriterijuma za procenu o realnoj platežnoj moći privrednih subjekata na njihovoj teritoriji, donose rešenja sa ovako visokim iznosima, do kraja godine imaćemo još 35 hiljada nezaposlenih, a 5-10 hiljada privrednih subjekata biće zatvoreno kao posledica podizanja poreza“, tvrdi Rajić.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da su novinama u obračunu poreza na imovinu otklonjene nepravilnosti. Preduzeća bi, međutim, trebalo da budu rasterećena drugih nameta, dodaje naš sagovornik.

„Preduzeća su bila povlašćena duži niz godina, jer su nerealno prikazivali vrednost imovine. Vrednost poreza se obračunavala po knjigovodstvenoj vrednosti i često je bila podcenjena. Sasvim je drugo pitanje, kada je reč o ukupnom stepenu opterećenja preduzeća u Srbiji.

  • Trebalo bi razmišljati u pravcu da se porez na imovinu plaća, a sa druge strane da se neki drugi porezi značajno umanje, jer su u ovom momentu kontraproduktivni“, kaže Stevanović.

Kada je reč o fizičkim licima, vlasnici nepokretnosti iznos poreza na imovinu dobijaće različitom dinamikom, neki ovih dana, a neki kasnije. A dok ne stignu ovogodišnje uplatnice, akontacija će se plaćati po starom, na osnovu prošlogodišnjih rešenja.

Izvor: Izvod iz vesti, RTV