Zastava Bosne i Hercegovine

SAVET EVROPE: Razmatra se izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Srbiji i drugim zemljama


Komitet ministara Saveta Evrope počeo je trodnevni sastanak na kome će biti razmotreno izvršenje presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava u 20 zemalja među kojima je i Srbija.

Predmeti predloženi za detaljno razmatranje na redovnom tromesečnom sastanku koji se održava od 8. do 10. marta tiču se Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Gruzije, Grčke, Mađarske, Islanda, Italije, Litvanije, Malte, Poljske, Rumunije, Ruske Federacije, Srbije, Turske, Ukrajine i Velike Britanije, saopštio je Savet Evrope.

Odluke će biti objavljene na sajtu Saveta Evrope nakon završetka sastanka.

Prema članu 46 Evropske konvencije o ljudskim pravima, presude Evropskog suda za ljudska prava su obavezujuće za države na koje se odnose a njihovo izvršenje nadgleda Komitet ministara SE na osnovu informacija koje dobija od nacionalnih vlasti, podnosilaca zahteva, nevladinih organizacija, nacionalnih institucija za ljudska prava i drugih zainteresovanih strana.

U saopštenju se napominje da je Komitet ministara SE 25. februara odlučio da suspenduje pravo predstavljanja Rusije u Savetu Evrope zbog njene agresije na Ukrajinu, ali da ona, kao potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima obavezu da sprovodi presude Evropskog suda protiv nje.

Rezolucija Komiteta ministara SE predviđa da Rusija može nastaviti da učestvuje na sastancima Komiteta o izvršenju presuda Suda u cilju pružanja i primanja informacija u vezi sa presudama u kojima je stranka, bez prava glasa ili učešća u donošenju odluka, navodi se u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Danas, 09.03.2022.
Naslov: Redakcija