Zastava Bosne i Hercegovine

BANKARI NE OČEKUJU KLIZANJA KURSA DINARA


U Srbiji postoji makroekonomska stabilnost, kurs dinara je stabilan, devizne rezerve velike i nije za očekivati klizanje kursa dinara, tako da klijenti mogu da budu mirni, poručili su bankari sa panela “Finansijski sistem: nova normalnost nakon kovida” na Kopaonik biznis forumu.

Moderator Slavko Carić, član predsedništva Saveza ekonomista Srbije, rekao je da banke u najnoviju krizu ulaze spremne i da je korona na neki način učvrstila i ojačala banke.

Predsednik Izvršnog odbora Addiko banke Vojislav Lazarević je komentarišući situaciju u menjačnicama poslednjih dana, kada je bilo i povećanja kursa evra, rekao da su razlozi pre svega psihološki jer ljudi kada se dogodi neki problem kao što je sada sukob u Ukrajini, reaguju tako što kupuju devize.

“Ovde je bitno kakvi su ekonomski fundamenti a oni kažu da je dinar stabilan, devizne rezerve velike, uvoz pokriven izvozom, te nema razloga da se pomera kurs”, rekao je on.

Predsednik izvršnog odbora AIK banke Vladimir Bošković je govoreći o preuzimanju Sberbanke od strane AIK banke rekao da je ovaj posao obavljen dobro i da je Narodna banka Srbije povodom Sberbanke reagovala mnogo bolje nego neke druge evropske banke.

“Prvog dana bilo je panike zbog mera prema Sberbank Jurop AG, ali celu prošlu nedelju i početak ove radimo stabilno. Depoziti se vraćaju i klijenti razumeju da su im pare sigurne kod banaka”, naglasio je Bošković.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 09.03.2022.
Naslov: Redakcija