Zastava Bosne i Hercegovine

NAČELA NACRTA STRATEGIJE RAZVOJA OBRAZOVANJA I VASPITANJA DO 2030. GODINE: Modernizacija i sticanje praktično primenljivih znanja


U narednoj deceniji, sistem obrazovanja u našoj zemlji trebalo bi da bude modernizovan i u njemu će učenici i studenti svoja stečena znanja umeti da primene u životu. Tako su ukratko definisana osnovna načela Nacrta strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine u čijoj su javnoj raspravi učestvovale mnogobrojne važne institucije obrazovanja...

U naredne dve nedelje resorno ministarstvo će objaviti Izveštaj o održanoj javnoj raspravi na svojoj internet stranici i portalu eUprava.

Obrazlažući važnost donošenja Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030, ministar pšrosvete Branko Ružić ističe da osim obrazovne, škole moraju imati i vaspitnu funkciju. A to se pre svega odnosi na međusobno poštovanje i uvažavanje učenika, tj demokratičnosti, tolerancije i poštovanje građanskih vrednosti.

Celoživotno učenje mora da bude usklađeno sa sistemom a zato su neophodni savremeni nastavni programi, udžbenici, metodike nastave u osnovnim i srednjim školama.

Započeta digitalizacija obrazovanja mora da obuhvati infrastrukturna ulaganja, ali tako da tehnologija bude smisleno integrisana i da doprinosi postignuću učenja. Ona podrazumeva i digitalnu kompetenciju nastavnika tj onu na nivou škole.

Državne onlajn škole će obezbediti onlajn nastavu pre svega kada je obustavljen neposredan rad sa učenicima, kao što je slučaj sada u toku pandemije.

Neke od promena koje su predviđene Strategijom su veći broj časova srpskog jezika, i promena položaja srpskog jezika u univerzitetskom obrazovanju što su predlozi Društva za srpski jezik i književnost. Naime, predlog je da se uvede srpski jezik kao obavezni za sve katedre filoloških profila, a na ostalim fakultetima da se uvede kao izborni predmet.

"Politika upisa na fakultete ne poštuje potrebe tržišta rada" mišljenja je članica prosvetnog Saveta Marija Stanić.

Svi fakulteti se danas finansiraju prema broju studenata koje su imali pre sedam godina. Uvođenje IT je u redu ali onlajn nastava nije, po njoj. Takođe, uvođenje iskučivo onlajn ili hibridne nastave treba da bude samo za one učenike koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da prate redovnu nastavu jer klasičnu nastavu ona ne može da zameni.

Da bi se uvelo obavezno srednjoškolsko obrazovanje treba promeniti član Ustava koji se bavi tom temom.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.03.2021.
Naslov: Redakcija