Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG NACRTA ZAKONA O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Održan prvi tematski društveni dijalog o Nacrtu zakona – njegovim usvajanjem u punoj meri afirmisale bi se vrednosti na kojima se temelji naše društvo


Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ukazala je na to da, današnjim prvim tematskim dijalogom o Predlogu nacrta zakona o istopolnim zajednicama, Srbija pokazuje samostalnost odluke da ljudska prava budu primenjena na sve građane i građanke, pa čak i na manjinsku grupu LGBT populacije, koja ima prava da zakonom uredi prava i obaveze međusobnog života.

Čomić je naglasila da je dijalog jedini mehanizam putem kojeg možete razgovarati o razlozima zašto neko smatra da ljudi, zbog svojih ličnih svojstava – volje za životom u istopolnim zajednicama, ne mogu da imaju ista prava kao i svi drugi ljudi.

Ona je izrazila nadu da će predlozi, ideje, opaske, primedbe svih zainteresovanih u Srbiji biti takvi da se napravi najbolji mogući zakon.

To dugujemo Srbiji koja se na ovaj način penje na lestvici društava koja poštuju ljudska prava i biće verovatno 49. ili 50. zemlja na planeti koja će ovakav zakon usvojiti, naglasila je ministarka.

 

Prema njenim rečima, ovaj zakon će biti  pokazatelj da Srbija razume kulturu ljudskih prava i prava ljudi da žive u istopolnoj zajednici.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob uputila je čestitke ministarki Čomić za spremnost da Srbiju povede na put bez diskriminacije i socijalne inkluzije svih njenih građana.

Ona je pohvalila široku uključenost civilnog društva i pripadnika LGBT zajednice u proces konsultacija, jer, kako je navela, participacija mnogo različitih grupa i perspektiva vodi ka dobrim rezultatima.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podsetila je na to da je telo na čijem je čelu, kroz preporuke za unapređenje ravnopravnosti, u svojim izveštajima više puta ukazivalo na potrebu za donošenjem propisa kojima se omogućava registracija istopolnih parova i regulišu dejstva, pravne posledice i način prestanka registrovanih partnerstava.

Praksa institucije pokazuje da pripadnici LGBT zajednice najviše podnose pritužbe zbog diskriminacije u javnoj sferi, gde su izloženi neprimerenom govoru, pa i govoru mržnje, dodala je ona.

Na skupu je zaključeno da bi se usvajanjem ovog zakona u punoj meri afirmisale vrednosti na kojima se temelji naše društvo, a koje su izražene najvišim pravnim normama kao vladavina prava, socijalna pravda, načela građanske demokratije, ljudska i manjinska prava i slobode, pripadnost evropskim principima i vrednostima, kao i izričita zabrana diskriminacije, posredne ili neposredne, po bilo kom osnovu.

U društvenom dijalogu učestvovali su narodni poslanici, predstavnici državnih organa i institucija, organizacija civilnog društva koje se bavi pravima LGBTI osoba, poverenik za zaštitu ravnopravnosti, poverenik za informacije od javnog značaja, međunarodne organizacije.

Izvor: Vebsajt Vlade Srbije, 10.03.2021.
Naslov: Redakcija