Zastava Bosne i Hercegovine

SPREMNI DIGITALNI SERTIFIKATI O VAKCINACIJI: Jedna od opcija je i aplikacija za mobilni telefon


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je Srbija već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje.

Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da digitalni sertifikat nije kovid pasoš.

- To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili pi-si-ar test i negativni ste - naglašava ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

 Prema njenim rečima, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

- To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem - naglašava Matićeva.

Srbija je, kaže, već pripremila digitalne sertifikate, i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.

Jedna od opcija je, kaže, da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije. Postojaće, dodaje, više opcija.

Ministarka je istakla da se sa grčkim ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji. Dodaje da je grčki ministar najavio posetu Srbiji za kraj marta ili početak aprila. Matićeva ističe da ohrabruje činjenica da se Grci spremaju za sezonu i računaju na naše turiste.

- Mislim da je jako važno za naše građane da shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacija. Činjenica da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinaciji, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uslova putovanja, ali to nije dovoljno, masovna vakcinacija se mora nastaviti - ističe Matićeva.

Dodaje da će se, ako Srbija bude stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemijsku situaciju, dovesti u pitanje sve ono oko čega se pregovara.

Ministarka turizma dodaje da će u Tursku moći da se uđe i bez pcr testa.

Izvor: Vebsajt Novosti, 10.03.2021.
Naslov: Redakcija