Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je izdalo 23 dozvole za registraciju agencija


Za samo šest dana, od 1. marta 2020. godine kada počela primena Zakona o agencijskom zapošljavanju ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019 - dalje: Zakon), Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je izdalo 23 dozvole za registraciju agencija, izjavio je ministar Zoran Đorđević.

"Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo aktivno se zalaže da svojim građanima pruži bolje uslove rada i ostvarenje svih prava koja im po zakonu pripadaju. Primenom ovog Zakona, zaposleni preko agencija, imaće mnogo veća prava, koja do sada nisu imali. Drago nam je i da je u pomenutom periodu ustupljeno ukupno 7.653, zaposlenih, od čega 3.959 na određeno i 3.694 na neodređeno", rekao je ministar.

Kako je saopštilo Ministarstvo, on je podsetio da oblast agencijskog zapošljavanja do sada nije bila uređena nijednim propisom i rekao da se primenom ovog Zakona, pored toga što se utvrđuju uslovi za rad agencija za privremeno zapošljavanje, utvrđuju i jednaka prava ustupljenih zaposlenih i zaposlenih neposredno kod poslodavca.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.03.2020
Naslov: Redakcija